Bankkunde trækker Vestjysk Bank i retten

En bankkunde har mistet 500.000 kroner, og han mener, at det er bankens skyld.

Retssag kan få konsekvenser for Vestjysk Bank. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

En utilfreds bankkunde trækker i dag Vestjysk Bank i retten. Han har tabt 500.000 kroner på et lån i schweizer-franc, og det er bankens skyld, mener han.

Hvis han vinder sagen, kan den få alvorlige konsekvenser for Vestjysk Bank.

Sagen starter 15. januar 2015 klokken halv ti om morgenen, da kursloftet på schweizerfrancen fjernes, og verdensmarkedet går købsamok.

Kursen eksploderer derefter, og som sekunderne tikker taber danske bankkunder, der har optaget lån i schweizisk valuta, millioner.

Men Vestjysk Banks lånekunder kan tage den med ro. Banken garanterer nemlig overfor deres kunder med en såkaldt stop-loss-aftale, at hvis kursen stiger over et aftalt mål, så køber banken valutaen med det samme.

Advokat Lotte Bliddal forklarer i dag, at alle kunder derfor vil tænke, at de kun kan risikere at tabe et begrænset beløb.

Men først et kvarter efter at kursen går amok, køber Vestjysk Bank gennem Danske Bank schweizerfrancene, og de 15 minutter, hvor banken ikke foretager sig noget, betyder et tab på 500.000 kroner for den sagsøgende kunde.

Sagen kan koste banken dyrt

Det er det tab, som advokat Lotte Bliddal nu mener, at Vestjysk Bank skal tage på sig. Hvis kunden vinder sagen, så kan det koste banken dyrt.

- Alle de kunder, som har haft en stop-loss-aftale i denne bank, vil selvfølgelig sende et brev til deres bankrådgiver, hvor der står: Vi er bekendt med denne sag, og vi vil også have erstatning, siger Lotte Bliddal.

Vestjysk Bank vil ikke udtale sig om verserende retssager.

Sagen kort:

  • 15. januar 2015 sender den schweiziske nationalbank en meddelelse ud: Kursloftet på schweizerfranc fjernes.

  • Kursen eksploderer på få sekunder

  • Vestjysk Bank venter 15 minutter med at købe schweizerfrancene.

  • Den sagsøgende bankkunde mister 500.000 kroner.