Bekymringen vokser: En hård brexit vil ramme fiskeindustrien ekstra hårdt og hurtigt

Hvis briterne forlader EU uden en aftale om fiskeriet, vil det øjeblikkeligt ramme sæsonen for den vigtige industrifisk tobis

Triplenine A/S producerer og sælger fiskemel og -olie. Direktør Peter Jensen er bekymret for at miste rettighederne til at fiske i britisk farvand. (© DR Nyheder)

Risikoen for en hård brexit gør panderynkerne dybere i fiskeindustrien.

Hvis briterne forlader EU ved udgangen af marts uden en aftale, rammer det lige ind i starten på sæsonen for den vigtigste industrifisk tobis - hvoraf mere end halvdelen fanges i britisk farvand.

- Jo tættere vi kommer på datoen for brexit, jo mere bekymrede bliver vi, siger direktør Peter Jensen fra fiskeindustrien Triplenine i Thyborøn.

Danske fiskere henter en fjerdedel af deres samlede fangster i britiske farvande. Men for tobis er det over halvdelen. En hård brexit uden en aftale mellem EU og Storbritannien om det fremtidige fiskeri kan derfor få fatale konsekvenser for netop industrifiskeriet, vurderer Peter Jensen:

- Det kan være hele det økonomiske grundlag for den danske industrifiskeri, der smuldrer væk, hvis vi mister rettighederne til at fiske i britisk farvand, siger han.

Frygten for en hård brexit breder sig overalt i det danske samfund på grund af de manglende fremskridt i forhandlingerne mellem EU og Storbritannien. Dansk Industri har i denne uge opfordret virksomhederne til at forberede sig, og regeringen har i sit nye forslag til en finanslov direkte sat penge af til at afbøde virkningerne.

Fiskeindustrien og industrifiskeriet i Nordsøen er altså et af de erhverv, som vil blive ramt hårdest og hurtigst, fordi sæsonen for tobis starter omkring 1. april næsten samtidig med, at briterne efter planerne forlader EU den 29. marts næste år.

Uden en aftale om fiskeriet vil de danske fiskere miste adgangen til de traditionelle fiskepladser for tobis ikke mindst på Doggerbanke i Nordsøen, som ligger i britisk farvand.

- Tobisen er den vigtigste art i industrifiskeriet. Det er de store mængder tobis i britisk farvand, som skaber grundlaget for hele erhvervet, fastslår direktør Peter Jensen fra TripleNine. Virksomheden har 140 ansatte i Thyborøn og Esbjerg og havde i 2017 et overskud på over 100 millioner kroner.

EU's brexit-forhandler Michel Barnier besøgte Thyborøn den 3. marts i år for at høre nærmere om de danske fiskeres bekymringer.

- Jeg vil gøre mit bedste, fordi de europæiske fiskere har brug for adgang til de britiske farvande, sagde Michel Barnier ved den lejlighed.

Chefforhandleren understregede også, at EU har meget at handle med, fordi 70 procent af de fisk, der landes i Storbritannien bliver solgt til EU's indre marked.

FacebookTwitter