(Foto: Lise Soelberg Frydendahl - DR Midt & Vest)

BILLEDER: Brexit tager kvælertag på en hel by i Vestjylland

Forviklinger om fiskekvoter efter Brexit sender dønninger langt ind på land i fiskerbyen Thyborøn.

I den vestjyske fiskerby Thyborøn er de fanget i et politisk spil.

Egentlig faldt Brexit-aftalen på plads juleaften sidste år, kort før fiskerne tog deres kære i næverne og dansede om juletræet.

Men djævlen sidder som bekendt i detaljen – og netop detaljerne er stadig ikke på plads.

Konkret betyder det, at der er bøvl med kvoterne, så der endnu ikke er landet så meget som et gram af de sædvanlige mange tons industrifisk, tobis, på havnen i Thyborøn.

Så fiskemelsfabrikken kører på lavt blus, mens industribådene vugger tungt i havnebassinet, og købmanden må se langt efter de vante kæmpeordrer fra fiskere, der provianterer til mange dage på 'æ haw'.

Fiskernes organisationer frygter nu så meget for fremtiden, at de har sendt et nødråb til statsministeren og ministeren for fiskeri.

Bekymringerne for fremtiden sender dønninger fra fiskerbådene og langt ind i lokalsamfundet.

 • "Det er ikke så godt lige i øjeblikket," siger Kim Nederby, købmand på havnen i Thyborøn. En betragtelig del af hans omsætning er at levere mælk, kød, grøntsager og andre fornødenheder, når skibene skal proviantere. Men skibene ligger længere tid i havn, fordi de ikke har kvoter til at fange så mange fisk som tidligere, og de store tobisskibe ligger stille nu. "Normalt kan der være fire-fem provianteringer på én dag til 5-10.000 kroner, og det kan da mærkes, at de ikke er her nu," siger han. Han har otte mand ansat, men fortsætter udviklingen, risikerer han at måtte sige farvel til en enkelt eller to. "Hvert år er der forsvundet skibe på grund af kvoter og Brexit, så det er alarmerende." (Foto: Lise Soelberg Frydendahl - DR Midt & Vest)
  1 / 10
 • Lodstårnet på havnen kan ses fra skolegården ved Thyborøn Skole, som ligger få hundrede meter fra havnen. Selvom forsvindende få af skolens 165 elever har fædre, der er fiskere, så er to tredjedele af eleverne fra familier, som direkte eller indirekte er afhængige af fiskeriet, forklarer skoleleder Louise Nees Hviid. Lige fra medarbejdere på fiskefabrikken, elektrikere, der arbejder på bådene, og tømrere, der har travlt med at sætte nye køkkener op, når det går godt i fiskeriet. (Foto: Lise Soelberg Frydendahl - DR Midt & Vest)
  2 / 10
 • Der er flere smedevirksomheder på havnen i Thyborøn, som ligger i Lemvig Kommune. For hver fisker er der omtrent seks afledte jobs, anslår Danmarks Fiskeriforening. Det svarer til 3.500 jobs i kommunen, der afhænger af fiskeriet enten direkte eller indirekte. (Foto: Lise Soelberg Frydendahl - DR Midt & Vest)
  3 / 10
 • Storfisker John-Anker Hametner Larsen har fem store fiskerbåde, der ligger stille i havnen i Thyborøn. Han overvejer, om det kan gå at blive ved at have fem. "Der er en grund til, at der ikke er ny maling på båden bag mig. Det kunne jo være den, der skulle laves om til øldåser som den næste," forklarer han. (Foto: Morten Lerkenfeldt Sørensen)
  4 / 10
 • Hos Thyborøn Skibssmedie producerer de skovle til trawlfiskeri. Her har de over det seneste år oplevet 15-30 procents nedgang i omsætningen og sagt farvel til fem-syv medarbejdere, så der nu er 45 tilbage. Noget skyldes nok corona, men kvotebøvl efter Brexit er bestemt ikke uden betydning, vurderer medejer Lars Andreasen, der er tredje generation i den 54 år gamle virksomhed. "Uden at man skal tage de alt for mørke briller på, så er det lidt kritisk, synes jeg. Vi står i en situation lige nu med en stor uvished om, hvad fremtiden bringer," siger han. (Foto: Lise Soelberg Frydendahl - DR Midt & Vest)
  5 / 10
 • Der bor 1.965 mennesker i Thyborøn. Fiskeriet og alle følgeerhvervene udgør sammen med kemikalievirksomheden Cheminova langt størstedelen af arbejdspladserne. (Foto: Morten Lerkenfeldt Sørensen)
  6 / 10
 • På fiskemelsfabrikken TripleNine i Thyborøn plejer laborant Johanne Rønn Madsen at have susende travlt lige nu med at tjekke salt-, fedt- og proteinindhold i tonsvis af tobis. Men kvoteforviklinger gør, at der ikke kommer nogen fisk ind på fabrikken, og det hele står stille. Flere af hendes 90 kolleger bliver sendt på kurser for at få tiden til at gå. "Man tænker da, 'åh, kan det virkelig passe?' Hvor er det frustrerende, at de ikke kan sætte sig ned og få det på plads," siger hun om kvoteforhandlingerne. "Det betyder rigtig meget, hvis der bliver ved med ikke at komme fisk ind. Så kan vi jo i værste fald være nødt til at lukke. " (Foto: Morten Lerkenfeldt Sørensen)
  7 / 10
 • Et nyt badeland funkler i Thyborøns kultur- og fritidscenter Wærket, hvor der for nyligt er bygget til. Fire millioner kroner kom fra lokale - især fiskere og følgeerhvervene. "Når det går godt i fiskeriet, så har de også mulighed for at støtte os. Og det er klart, at hvis fiskeriet bliver ramt, så bliver Thyborøn også ramt," forklarer centerchef Jesper Vinther Fruergaard. (Foto: Lise Soelberg Frydendahl - DR Midt & Vest)
  8 / 10
 • Thyborøn havn er en af Danmarks tre største fiskerihavne med omtrent 80 både, fiskeauktion og fiskemelsfabrik. (Foto: Lise Soelberg Frydendahl - DR Midt & Vest)
  9 / 10
 • Thyborøn er forankret i fiskeriet. Havnen blev anlagt af den danske stat ifølge lov af 29. maj 1914. (Foto: Lise Soelberg Frydendahl - DR Midt & Vest)
  10 / 10
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk