Børneyoga, førstehjælp og rygestop: Nu vil bibliotekerne også gøre folk sunde

Biblioteker satser på sundhedstilbud. Og de vinder frem på landets folkebiblioteker.

Ellen (tv.) og Amalie (th.) har begge prøvet at dyrke yoga før. Denne gang er det på biblioteket i Viborg. (Foto: Rasmus Hagelskjær © dr)

Yogamåtter er bredt ud i en halvcirkel og stearinlysene er tændt på biblioteket i Viborg. Sundhedstilbud vokser nemlig frem mellem reolerne på landets biblioteker.

På gulvet sidder Ellen med korslagte ben i ”sommerfuglen”, og er med på børneyogahold, som Viborg Bibliotek arrangerer i vinterferien.

- Det er sjovt og afslappende, lyder det fra Ellen.

Det er yogainstruktør Trine Qvortrup Moltzen, som står for, at børnene prøver kræfter med yogaen.

- Vi bruger kroppen, men vi lærer også at koncentrere os og sidde stille og bruge vores åndedræt til at få pulsen lidt ned, siger Trine Qvortrup Moltzen.

Tendens med flere sundhedstilbud

Men Viborg Bibliotek er langt fra de eneste, som tilbyder sundhedsarrangementer.

Der findes intet fuldt overblik over mængden af sundhedstilbud på bibliotekerne, men de vokser frem blandt bogreolerne, fortæller Mia Høj Mattiason fra Københavns Universitet.

Hun skriver Ph.d. om arrangementer på folkebibliotekerne.

- Det er helt klart en tendens, som er i fremgang, og jeg har rigtig mange eksempler fra de senere år, altså fra 2015 og fremad, siger hun.

Hun fortæller, at der er fokus på både foredrag, aktiviteter og undervisning, der handler om sundhed og helbred.

Børnene skulle i løbet af en times yoga forbi blandt andet sommerfuglen, tigeren og frøen. (Foto: Rasmus Hagelskjær © dr)

Og det er en god idé med alt fra børneyoga til sundhedstjek på bibliotekerne, mener professor i sundhedssociologi ved Syddansk Universitet, Pernille Tanggaard Andersen.

- Skal man selv aktivt få lavet en aftale med en sundhedsplejerske eller en praktiserende læge, kan det nogen gange blive dem med flest ressourcer, der gør det. I og med at det bliver et tilbud, der hvor man alligevel kommer, gør det måske mere tilgængeligt.

Og det handler om, at bibliotekerne er i kontakt med mange grupper af mennesker, siger professoren.

- Man kan komme i kontakt med høj og lav, ældre og unge og på den måde give noget viden og information videre til folk. Og måske skabe et sundere og bedre liv for nogle borgere, siger Pernille Tanggaard Andersen.

Biblioteksforening: Vi supplerer foreninger

Selv om flere af sundhedstilbuddene ligner nogen, man også kunne møde hos for eksempel foreninger eller folkeoplysningstilbud, så mener formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, at man skal se biblioteker mere bredt end blot at låne bøger ud.

Han mener, det handler om nysgerrighed og dannelse.

- Vi prøver at være en fødekæde og inspirere til, at man laver nogle aktiviteter, som man kan gå i dybden med eller lave på anden vis i foreningslivet.

Han oplever, det er en succes at udvide paletten fra bøger til sundhedstilbud.

- Vi ser en stadig en stigning i antallet af besøgende på de biblioteker, som laver den her slags aktiviteter. Der er ingen tvivl om, vi kommer til at se mere af det, siger biblioteksformanden.

I Viborg, hvor de laver yoga, mærker de en forskel, fra børnene kommer, til de går hjem.

- Nogle gange spørger jeg faktisk børnene. Det jeg oplever og kan se på børnene er, at de falder til ro, siger yogainstruktør Trine Qvortrup Moltzen.