Borgerne bestemmer: Skal Holstebro og Struer blive til én?

3. december skal borgerne i to vestjyske kommuner svare ja eller nej til hinanden i en afstemning om kommunesammenlægning.

Til december skal borgere i Struer og Holstebro afgøre, om de er for eller imod en sammenlægning af de to kommuner. (© Colourbox)

Nu ligger det helt fast.

Borgerne i Holstebro og Struer kommuner skal stemme om, om de vil slås sammen til én stor kommune. Det besluttede begge byråd i går.

Med et snævert flertal stemte 14 byrådsmedlemmer i Holstebro Kommune for at fortsætte processen med at lægge de to kommuner sammen, mens 12 stemte imod.

I Struer var der mere enighed. Her stemte 18 for, mens kun to stemte imod. Ét byrådsmedlem undlod at stemme.

Burde være sket allerede i 2007

I virkeligheden burde Holstebro og Struer kommuner være blevet lagt sammen til én allerede ved kommunalreformen i 2007, mener Holstebros borgmester, H.C. Østerby (S).

Dengang var der kun et meget lille flertal imod en sammenlægning, siger han:

- Nu har vi en ny situation og mulighed, for nu er der en åben dør, og vi kan være herre i eget hus, siger H.C. Østerby.

Vil bestemme sin egen fremtid

En af dem, der var imod sammenlægningen dengang, er Struers nuværende borgmester, Mads Jacobsen (V).

- Jeg stemte for en lille kommune, men verden er ikke statisk. Den har forandret sig i de ti år, og derfor er jeg for, at vi skal gå sammen i en større enhed her i Nordvestjylland nu, siger han.

Står det til H.C. Østerby i Holstebro, er det bedst at træffe en beslutning selv end at blive tvunget til noget på et senere tidspunkt:

- Vi ved ikke, hvad der sker med regionerne. Vi ved heller ikke, om der kommer en tvungen kommunalsammenlægning på et senere tidspunkt, og så vil jeg hellere selv være med til at bestemme vores fremtid, siger han.

Afstemning sammen med forbehold

De kommende måneder vil både Holstebro og Struer kommuner holde en stribe borgermøder, hvor politikerne skal diskutere emnet.

Ja- eller nej-krydset til fusionen skal sættes 3. december samtidig med, at hele landet skal til folkeafstemning om EU-retsforbeholdet.