Brexit kan blive stemt igennem i dag: Jens har tusindvis af juletræer på spil

Juletræsproducenten Jens Dalsgaard har mange træer og penge på spil, når det britiske parlament i dag stemmer ja eller nej til Brexit.

Fotograf: Claus Rud

Mens politikerne i Storbritannien i dag stemmer om at lande en brexit-aftale, vokser bekymringerne hos juletræsproducent Jens Dalsgaard i Roslev uden for Skive, som hvert år eksporterer tusindvis af juletræer til England.

Falder der ikke en aftale på plads, som sikre gunstige moms- og toldaftaler mellem Storbritannien og resten af EU, betyder det nemlig, at han brænder inde med sine grantræer.

Lige nu har Jens Dalsgaard 10.000 træer - svarende til en halv million kr. - som ikke kan vente til næste jul med at blive fældet.

Forhandlingerne op til dagens afstemning i London har allerede betydet, at flere af Jens Dalsgaards faste kunder i England har afbestilt årets leverance. Kunderne er usikre på, hvad et muligt brexit kan betyde for moms og told på træerne, og derfor tør de ikke andet end at købe årets juletræer hjemme i Skotland og England.

Juletræsmarkedet er så godt som mættet i Europa, så Jens Dalsgaard og hans grossistfirma Vestergaard Dalsgaard Aps. regner ikke med at kunne finde en anden køber til træerne.

Det er planen, at briterne forlader EU den 31. oktober, hvis parlamentet stemmer ja i dag.