Brian lever af annoncekroner fra YouTube

Brian Ikast Sørensen fra Skive lever af sin hobby - at spille computerspil. Han er blevet et internetfænomen med 70.000 følgere på YouTube.

Fultidsgamer og YouTube-fænomen Brian Ikast Sørensen er på arbejde i sit computerrum i Skive. (Foto: Sophie Baltzer © DR Midt & Vest)

De nye superstjerner findes ikke nødvendigvis på tv, men på YouTube.

En af dem er Brian Ikast Sørensen, der for tre måneder siden sagde sit job op. Nu lever han af sin YouTube-kanal "Brian from Denmark", der har 70.000 abonnenter.

- Jeg gør det, enhver 8-årig dreng drømmer om. Jeg står op om morgenen, tænder for min computer og spiller. Klokken 3-4 stykker stopper jeg, og så er jeg færdig for den dag, fortæller Brian Ikast Sørensen, der bor i Skive med kæreste og tre børn.

Optager videoer af computerspil

Brian optager videoer af sig selv, når han spiller computerspil som The Sims, Minecraft og World of Warcraft.

- Jeg arbejder det, der svarer til to fuldtidsjob og får lige lidt under en kontanthjælp udbetalt, fortæller han.

Computerspilleren tjener dog ikke sin løn på selve det at spille computer:

- Jeg har indgået partnerskab med Maze. De skaffer sponsorer, annoncører og folk, der vil have ting vist på min kanal. Så man skal stykke en månedsløn sammen af flere elementer. Det kan godt være meget svært, fortæller han.

Plads til flere

Der er plads til flere, der bliver professionelle. For annoncemarkedet på YouTube er stort set uberørt:

- Jeg har jo lige så mange seere, som en lokal tv-station. Og hvis de kan få det til at løbe rundt, så kan jeg også. Og hvis hr. og fru Danmark begynder at se med, så har vi potentielt mange arbejdspladser, for der er et kæmpe uberørt annoncemarked på YouTube, mener Brian Ikast Sørensen.

Enig, lyder det fra Christian Schwarz Lausten, som er en af Danmarks førende eksperter i digital udvikling. Specielt den yngre generation har tendens til at springe de traditionelle medier over og i stedet bruge YouTube.

- Derfor vil det også være et sted hvor mange annoncekroner vil finde hen både nu og i fremtiden. Der er ingen tvivl om, at der er et stort potentiale i det, siger han.

Kræver talent at lave interessant indhold

Men det kræver noget at lokke seere til.

- Det kræver enormt mange talenter at skabe indhold, der er så godt, at andre gider se det, siger Christian Schwarz Lausten.

Og det kan Brian, mener Michael Woodmann. Han er fast seer på Brian Ikast Sørensens YouTube-kanal:

- Jeg synes, Brian er rigtig rigtig sjov. Og lidt ligesom hvis man ser en tv-serie, så bliver man lidt afhængig af den og skal bare se, hvad der sker der næste gang. Med Brian slutter det interessant, så du får lyst til at se med næste gang, siger han.

- En skræmmende levevej

Både familie og fans bakker op om Brian Ikast Sørensen. Alligevel er springet ud i at leve af YouTube ikke omkostningsfrit:

- Det er lidt angstprovokerende til tider, og der er også nogle nætter, hvor jeg ikke får sovet, fordi jeg spekulerer, hvordan fanden gør jeg det her? Hvordan får jeg det til at hænge sammen, men jeg vil, og jeg kan, og jeg ved, at man kan, siger han.