Brunstig i utide: Her kan du opleve de sky krondyr

Krondyrene er gået tidligt i brunst, og derfor kan man nu lettere opleve de majestætiske dyr.

Kun 500 meter fra Fugletårnet i Hanstholm Vildtreservat har den gamle kronhjort samlet sig et harem af hinder, som han snart skal parre sig med.

Han er nemlig gået i brunst tidligere end normalt, og lige nu har han kun én ting for øje.

Generne skal spredes, så arten kan overleve, og derfor er han lige nu fuldstændig ligeglad med Tommy Hansen, som står og betragter ham gennem sin kikkert.

Tommy Hansen er vildtkonsulent hos Naturstyrelsen Thy, og han er på udkig efter krondyr.

- Det er en af majestæterne herude, som er gået tidligt i brunst. Han har allerede samlet en brunstrudel (flok af hjorte i brunst, red.) på 10-15 dyr, fortæller han.

Årsagen til den tidlige brunst hos krondyrene skyldes skiftet mellem den ekstremt varme sommer og hurtige skift til køligere vejr.

Pas på med at komme for tæt på

Lige nu ænser den ikke menneskene, der betragter den på blot få hundrede meters afstand. Det er den ellers normalt meget opmærksom på.

- De er mindre sky, fordi de ikke længere tænker så meget på overlevelse. De tænker kun på at føre deres gener videre og på at skaffe sig flest hundyr. Derfor har vi mulighed for at se og høre dem i den her periode, forklarer Tommy Hansen.

Vildtkonsulent Tommy Hansen fortæller, at kronhjortene forsøger at stjæle hinder fra hinanden, når brunsten for alvor sætter ind her midt i september. (Foto: pressefoto)

Men man skal passe på med at komme for tæt på. For selvom de kun har deres rivaler for øje, så kan man komme galt afsted.

- Hvis man er en anden hjort på samme størrelse, så skal man holde sig væk, ellers får man klø. Men vi andre skal heller ikke komme for tæt på. Den har ikke øje for andet end rivalerne og hundyrene, men hvis man kommer til at stå i vejen, så bliver man redet ned, advarer han.

Her kan du se dem

Hjortene finder ofte åbne sletter, hvor de kan have styr på deres hundyr og kalve i flokken.

Den er lettest at få øje på fra tidlig morgen og sent om aftenen, hvor temperaturen er lavest.

Hvis ikke man har mulighed for at tage til Hanstholm Vildtreservat, så kan krondyret ses andre steder i landet.

Facebook
Twitter