Butikscenter taber tårn-kamp til kirke

I Holstebro ville nyt butikscentrer have et højere tårn end kirken, men så svarede kirken igen. Butikscentret blev sendt til tælling i tårn-kampen.

Tårnet på Holstebro Kirke rager højest op i Holstebro midtby. Og et højere tårn indenfor byggelinjerne kunne menighedsråd og stift ikke gå med til. (Foto: steen færgemand © dr)

Mit tårn skal være højere end dit tårn. Sådan har striden kørt i Holstebro om byens skyline.

Et nyt butikscenter ønskede at være et vartegn, og der skulle bygges højere end kirketårnet.

Men så satte kirken sig til modværge.

I en søndagsprædiken i november nævnte sognepræst Søren Nielsen butikscentret i sin prædiken. Udenfor kirken satte han et billede op, hvor man kunne se Holstebros skyline, hvis centret fik lov at bygge.

Samtidig protesterede Holstebro Meningsråd, og Viborg Stift over det nye centres ønske om 60 meter høje tvillinge-tårne.

I denne uge vandt kirken tårnstriden. Entreprenørselskabet for centret A. Enggaard lod projektet falde til jorden.

- Vi vil lave et stort og markant vartegn for Holstebro handelsby - og ikke kun det halve, siger Asger Engaard.

Holstebro Byråd har arbejdet for projektet, og borgmester H.C. Østerby (S) er ærgerlig over, at kirke og handel ikke kunne forliges.

- Holstebro står og mangler 25-30 butikker. Det er en bunden opgave, hvis Holstebro skal fastholde sin position som handelscentrum i Nordvestjylland, siger han.

Det er ikke ualmindeligt, at kirken nedlægger veto i store byggesager og stopper byggeri, fortæller lektor i forvaltningsret, Sten Bønsing, fra Aalborg Universitet.

- Det er også set i forbindelse med for eksempel vindmølle-projekter, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.