Byer bruger gaver for at lokke nye beboere til

Flere byer uddeler velkomstpakker med gavekort og naturalier i kampen om tilflyttere.

Rikke Bergholt Fredriksen, er som tilflytter til Brande glad for velkomstpakken. Preben Christensen, byrådsmedlem i Ikast-Brande Kommune og bestyrelsesmedlem i Brande Borgerforening vil gerne bruge den til at gøre Brande endnu bedre for tilflyttere. (Foto: Ingrid M. Schmidt © (c) DR)

Stadig flere byer benytter sig af gaver for at tiltrække tilflyttere. Det kan være gavekort til lokale butikker, et gratis medlemskab af borgerforeningen og spegepølser fra den lokale slagter.

- Byerne ved godt, at kampen om de gode tilflyttere er benhård, og den bliver bare hårdere. Så et af de midler, man bruger, er de såkaldte velkomstpakker, siger landdistriktsforsker Jørgen Møller.

Brande er én af de byer, der uddeler velkomstpakker, og da Rikke Bergholt Frederiksen rykkede fra Aarhus til Brande med mand og søn gjorde velkomstgaven en forskel for familien.

- Den gjorde jo, at vi følte, at vi var velkomne, og vi fik lært en del om, hvad der egentlig findes her, siger hun.

Hun fortæller, at gaven blandt andet betød besøg i lokale forretninger:

- De ved at man kommer med den her velkomstpakke, så er det ligesom en icebreaker til at få snakket lidt. Og så har de også en masse tips til, hvad man kan gøre for ligesom at komme ind i lokalsamfundet.

Ekspert: Pakke kan afgøre valget

Jørgen Møller tror ikke, at velkomstgaver får folk til at flytte fra den ene ende af landet til den anden, men de kan have en effekt hos folk, der står over for at skulle flytte.

- Hvis man står og vakler mellem to, tre landsbyer, så kan velkomstpakken lige være det ekstra, der siger, at her er der nogle mennesker, der er sjove at være sammen med, og de får nogle gode ideer. Så det er måske dér vi skal bo, forklarer han.

Landsbyen Hjerm begynder i januar at uddele pakker til deres nye tilflyttere.

Preben Christensen er aktiv i uddelingen af velkomstpakker. Både som bestyrelsesmedlem i Brande Borgerforening og som medlem af byrådet for Ikast-Brande Kommune.

Han er glad for, at velkomstpakken har gjort positivt indtryk på Rikke Bergholt Frederiksen og hendes familie. Han vil også gerne bruge velkomstpakkerne til at undersøge, hvorfor folk vælger at flytte til Brande:

- Det kan vi lære noget af. Både af ris og ros. Gør vi det godt nok, eller er der noget vi kan gøre bedre? Fungerer børnepasningen? Er skolerne gode nok? Så vi kan blive bedre til at trække nye borgere til, forklarer han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.