Byfornyelse presser skæve eksistenser: Erik har mistet sin bænk

En ny biograf i Holstebro fjerner årtier gammelt samlingssted for byens socialt udsatte.

Erik Møller (tv.) og sognepræst Søren Nielsen (th.) får sig en bajer og en danskvand sammen på den gamle bænk, der er sat midlertidigt op i Søren Nielsens præstehave. (Foto: Rasmus Hagelskjær)

I de fleste byer er der et samlingssted, hvor borgere på kanten af samfundet kan mødes og få en sludder, slå tiden ihjel - og måske ryge en smøg eller drikke en øl.

I Holstebro har det sted i årtier været nogle bænke i et hjørne af et stort handels- og parkeringsområde kaldet Enghaven. Men dér skyder en stor, ny biograf nu op - og de gamle bænke er væk.

Det er Erik Møller ked af, for han er kommet på bænkene igennem 30 år.

- Jeg tænkte: Øv. Det var træls. Men jeg håber, vi får et nyt sted. Det er meget vigtigt for os at få et nyt sted, siger han.

Stedet har betydet rigtig meget for de mennesker, der ikke har kunnet finde sig til rette andre steder i byen.

- Det har været et samlingspunkt og mødested, hvor vi har holdt vores små byrådsmøder. Og ikke mindst er det vores omsorgsbænk, hvor vi holder øje med hinanden, fortæller han.

- Det her samlingssted har betydet rigtig meget for os, og det har givet ro. Vi spørger til hinanden, og det er også et sted, hvor vi kan komme efter en begravelse og holde et minuts stilhed, siger han.

Sognepræsten redder bænkene

Men det er ikke helt slut med de gamle bænke på Enghaveplads. De får bare et nyt hjem.

I første omgang var de fredag forbi præstehaven hos den lokale sognepræst, Søren Nielsen.

Han skyndte sig nemlig at redde to af de gamle bænke, da arbejdsfolk var ved at rydde dem af vejen for at gøre plads til det nye byggeri.

- Det er nogle gamle smukke bænke, som er imprægneret på en meget særlig måde i en blanding af alkohol og urin, forklarer sognepræsten Søren Nielsen.

Én af de bænke, der har stået på Enghaveplads i Holstebro i årtier. (Foto: Rasmus Hagelskjær)

Han fortæller, at bænkene har været et utrolig vigtigt mødested for byens udsatte borgere.

Et samlingssted, hvor han flere gange selv er dumpet ind for at få en snak med bænkenes faste gæster om alt fra alvorlige emner til livets sjove finurligheder.

- De skal bevares, og så skal vi holde en lille fest, fortalte Søren Nielsen fredag eftermiddag, da han havde inviteret til fest i præstehaven for at markere bænkenes betydning for de udsatte i Holstebro.

Byfornyelse presser udsatte flere steder

Ikke kun i Holstebro presser byfornyelse socialt udsatte mennesker væk fra deres opholdssteder. Det er et problem flere steder, vurderer Jesper Ole Jensen, der er seniorforsker på Statens Byggeforskningsinstitut.

- Der er problemer mange steder med udsatte borgere, siger han og henviser til, at mange borgere oplever, at socialt udsatte skaber problemer i byrummet.

Flere aktører har et ansvar, og det komplicerer problemstillingen, siger Jesper Ole Jensen:

- Det er ikke altid, man kan pege på nogen, der er ansvarlig for, at de udsatte har et samlingssted. Kommunen, politiet og butikkerne har alle et ansvar. Men det er uklart, hvem der skal stå i spidsen for at løse problemerne. Der har man ikke fundet de vises sten endnu, siger han.

Når byfornyelse betyder, at de udsatte må vinke farvel til deres faste mødested, kan det ifølge seniorforskeren være svært at finde et nyt samlingspunkt:

- Det kan være svært at finde et sted, som de udsatte har lyst til at være. Er der de samme ting at kigge på, er byrummet passende, generer man nogen? De forskellige aktører bliver nødt til at samarbejde og være lydhøre, men det er ikke let, siger Jesper Ole Jensen.

Borgmester vil finde plads

Efter fredagens fest i Søren Nielsens præstebolig bliver bænkene sat op i gårdhaven ved Kirkens Korshærs varmestue i Nygade, og på den måde bliver bænkene bevaret.

Men det giver ikke Erik Møller og vennerne et ordentligt sted at mødes.

Og det kan borgmester H. C. Østerby godt se er ærgerligt for dem.

Han erkender, at byfornyelsen har været prioriteret højere end bænkenes faste gæster som Erik Møller.

- Det vigtige var at få en ny biograf med den rigtige beliggenhed. Nu er vi i gang med at omdanne Holstebro bymidte, og det kommer til at præge, hvordan byen ser ud de næste mange år. Derfor er det vigtigt, at vi sørger for, at de her mennesker også kan blive en del af det bybillede fremover, siger H.C. Østerby.

Han vil dog ikke love, at der bliver reserveret bænke et sted i byen udelukkende til Erik Møller og hans venner.

Han mener ikke, man kan lave et sted dedikeret til byens skæve eksistenser.

- De finder selv derhen, hvor de mener, det er hyggeligt og passer til dem, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter