Byggeprojekter udskydes: Prisstigninger og grøn omstilling kan koste veje og børnehaver

Byggepriserne er på himmelflugt, mens der skal fart på den grønne omstilling og frigørelse fra russisk gas.

I Børnehaven Skovmusen i Oksbøl er hver dag som udgangspunkt en udedag. (Foto: Varde Kommune)

Flere kommuner landet over er ved at udse sig byggeprojekter, der kan udsættes.

Stigende priser på byggematerialer presser nemlig kommunernes anlægspuljer.

I Varde Kommune har de allerede taget stilling, og blandt andet må Børnehaven Skovmusen i Oksbøl vente på en udvidelse.

- Med de prisstigninger, der er i øjeblikket, hvor tingene render stærkt – er der jo hele tiden pres på at få økonomien til at hænge sammen på de projekter, der er besluttet, siger Vardes borgmester, Mads Sørensen (V).

I Ringkøbing-Skjern Kommune er en ny ungdomsskolebygning i Skjern foreløbig blevet opgivet, fordi den bliver flere millioner kroner dyrere end ventet. I Aalborg dropper man et plejehjem, og manglende penge kan også ende med at gå ud over daginstitutionerne, fortæller rådmand i Aalborg Kommune Per Clausen fra Enhedslisten.

- Det er en katastrofal situation for Aalborg Kommune, fordi vi har en stor vækst i antallet af ældre, men også i antallet af børn, siger han.

Også i Helsingør, Køge og Glostrup bliver byggeprojekter udskudt eller aflyst på grund af stigende byggepriser.

Flere kommuner vil gerne i gang med at bygge flere boliger til de ældre borgere, der bliver flere af inden for ganske få år. Men det kan blive svært. (Foto: Signe Goldmann © Ritzau Scanpix)

Grøn omstilling kan koste veje, børnehaver eller plejehjem

Listen over udskudte projekter risikerer dog at blive meget længere.

Regeringen har nemlig bebudet, at der til næste år skal skæres i kommunernes anlægsbudgetter til fordel for investeringer i grøn omstilling og frigørelse af russisk gas.

Den udmelding er kommet forud for økonomiforhandlingerne for 2023 mellem Kommunernes Landsforening og regeringen, som begynder i dag.

Det vil gøre det endnu vanskeligere for kommunerne at finde penge til anlægsopgaver som veje, børnehaver eller plejehjem.

- Den viden vil vi tage med ind og præsentere for regeringen, for de er jo nødt til at forholde sig til det, siger formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (V).

Han påpeger, at der bliver født flere børn i Danmark, som alle har garanti for at blive passet i daginstitution. Dertil kommer, at kommunerne om få år skal kunne tilbyde flere ældre en plejehjemsplads.

- Hvis ikke vi kan komme i gang med at bygge det, er der jo ikke pladser til dem, der har behovet, siger Martin Damm.

En 'stor og svær forhandling' står for

Ifølge Kurt Houlberg, der er professor hos det Nationale Forskningscenter, VIVE, er det en "stor og svær forhandlingssituation" i år.

- Kommunerne oplever stigende behov for at få lov til at bruge flere penge på en række områder som børnepasning, ældre og ikke mindst på det specialiserede socialområde med udsatte børn, unge og voksne. Og så er der massivt stigende udgifter på en række områder – ikke mindst i forhold til deres anlægsprojekter, siger han.

Kommuner landet over er presset på de stigende udgifter i byggeriet, og det betyder, at flere må udskyde eller helt droppe planerne om eksempelvis nye børnehaver. (Foto: Signe Goldmann © Ritzau Scanpix)

Hvis kommunerne ikke får en større anlægsramme, så forudser Kurt Houlberg også, at kommunerne må udskyde en række væsentlige anlægsinvesteringer som nye daginstitutioner eller nye boliger til de ældre, der bliver flere af både nu og i de kommende år.

Udfordringen er for den samlede offentlige sektor, at der også er andre steder, man ønsker at bruge penge. På forsvar og stigende energipriser og grøn omstilling.

- Derfor er det jo et forhandlingsspørgsmål, hvor stor en del af den samlede offentlige økonomi kommunerne skal have lov til at disponere over, siger Kurt Houlberg.

Finansminister Nicolai Wammen (S) ønsker ikke at stille op til interview, før forhandlingerne er i gang.