Carina har anmeldt covid-19-arbejdsskade: 'Jeg kan ikke tale og gå uden at blive forpustet’

Foreløbigt har 780 personer anmeldt arbejdsskader i forbindelse med corona-udbruddet.

Sygeplejerske Carina Bjørner Rasmussen var indlagt to gange i forbindelse med, at hun var syg af covid-19. I øjeblikket er hun deltidssygemeldt. (Foto: Jan Rørkær Madsen - DR)

Det startede med en slem hovedpine. Ondt i kroppen og en lille smule feber.

Efter et par dage gik det over, og "så var det nok det", tænkte Carina Bjørner Rasmussen.

Men så fulgte en voldsom åndenød og trykken for brystet. Smagsforandringer. Senere en brændende, sviende smerte i lungerne.

Carina Bjørner Rasmussen blev testet positiv for covid-19.

Hun arbejder som sygeplejerske på afsnittet for syge nyfødte og tidligt fødte på Regionshospitalet i Herning.

Selvom hun ikke har haft direkte kontakt med coronapatienter i sit arbejde, har hun en klar mistanke om, at det er der, hun er blevet smittet. Måske i omklædningsrummet, siger hun.

- Vi er ikke delt op, efter hvilket afsnit vi arbejder på, så sandsynligheden for at der har stået en kollega ved siden af mig, som måske har været smittebærer, er stor.

Nu har Carina Bjørner Rasmussen anmeldt en arbejdsskade, efter at hun var syg med covid-19. Hun oplever nemlig flere eftervirkninger fra sygdommen.

- Min smag er forandret, og jeg har oplevet et stort hårtab. Jeg har svært ved at koncentrere mig, jeg bliver hurtigt træt, og jeg husker ikke så godt, siger hun.

Carina Bjørner Rasmussen var indlagt to gange til observation, mens hun var syg med covid-19. Efter 10 ugers sygemelding, begyndte hun på arbejde igen i starten af juni.

Men hun er stadig deltidssygemeldt, for hun kan ikke klare mere end seks timers arbejde - så har hun brug for at komme hjem og sove.

- Det er svært, når man har børn og familie, man også gerne vil have tid til, siger Carina Bjørner Rasmussen, der har tre børn på 10, 14 og 16 år.

Opfordret til at anmelde corona-skader

Carina Bjørner Rasmussen er ikke den eneste, der har anmeldt en arbejdsskade efter at have være smittet med coronavirus.

På landsplan er der foreløbig anmeldt 780 arbejdsskader i forbindelse med corona-udbruddet, og en stor del kommer fra sundhedspersonale.

Især på tre regionshospitaler i Midtjylland er antallet af anmeldelser mange. I alt kommer mere end hver fjerde anmeldelse fra hospitalerne i Herning, Holstebro og Viborg.

Ifølge Jens Friis Bak, der er lægefaglig direktør i Hospitalsenheden Vest, som dækker Herning og Holstebro, hænger det sammen med en stor andel smittede patienter på disse hospitaler.

Derudover er de ansatte blevet opfordret til at anmelde en arbejdsskade, hvis de har været smittet.

- Vi har sagt til det ramte personale, at hvis de er overbevist om, at det er en smitte, der er pådraget på arbejdspladsen, så opfordrede vi dem til at anmelde det, siger Jens Friis Bak.

Håber at blive helt rask

Carina Bjørner Rasmussen kan naturligvis ikke kan være 100 procent sikker på, at det er på sit arbejde, hun er blevet smittet med coronavirus, men hun føler sig meget overbevist om det.

- Jeg ved bare, at jeg ikke har været ude blandt andre, og der er ingen i min omgangskreds, der har været syge. Jeg har været på arbejde, og så har jeg været hjemme, siger hun.

I øjeblikket er hun ved at udfylde spørgsmål fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring omkring sit forløb.

Carina Bjørner Rasmussen håber på at få anerkendt sin arbejdsskade, men hendes største ønske er hun ikke i tvivl om:

- I bund og grund håber jeg bare, at jeg bliver helt rask igen. Det er jo det vigtigste, siger hun.

Facebook
Twitter