Counter Strike-brugere har bekriget hinanden i 20 år: 'Det går hurtigt og er intenst'

Skydespillet er blevet til et millionforetagende, og elever på landets efterskoler spiller med.

Der bliver - helt lovligt - spillet Counter Strike i skoletiden på Rydhave Slots Efterskole.

Kugler flyver gennem luften, pulsen banker og bomber kan springe hvert sekund.

Der er fuld koncentration hos eleverne på Rydhave Slots Efterskole ved Vinderup, for hvem computerspillet Counter Strike er mere end bare leg.

17-årige Oliver Juul og 16-årige Hasse Larsen, som er 2 af de 40 elever, der går på skolens e-sport-linje, er i fuld gang med en intens kamp om at vinde.

Og de er helt enige om, at netop Counter Strike er noget helt særligt i forhold til andre computerspil.

- Jeg har prøvet mange spil gennem tiden, og det var Counter Strike, der fangede mig mest. I Counter Strike går det hurtigt og er intenst, så det er sjovt at spille, siger Hasse Larsen.

Hasse Larsen bruger mellem 50 og 60 timer på spillet ugentligt, også selvom nogle dage er sjovere end andre.

- Der er de dage, hvor man vinder de fleste af sine games, og det er de sjoveste. Men der er også dage, hvor man taber, og man måske lige skal have en pause og chille lidt med noget Youtube. Men jeg vender altid tilbage, lige meget om jeg vinder eller taber.

Oliver Juul, der lige nu har føringen mod sin klassekammerat, bruger også timevis på at spille. Det er nemlig fedt, at spillet er så varieret, mener han.

- Der er så mange elementer i Counter Strike. Der er både en stor holddel og en personlig del. Det er fedt at spille holdspil, fordi man kan nå op på så mange niveauer her i landet, fortæller Oliver Juul.

Spillet er kommet til i plenum

I dag kan skydespillet, hvor terrorister og anti-terrorister kæmper mod hinanden, fejre 20-års jubilæum.

I den tid har millioner af brugere bekriget hinanden, og konkurrencerne er et millionforetagende, hvor verdens bedste - på samme måde som fodboldspillere - bliver købt og solgt og spiller i kæmpestore internationale turneringer.

Ifølge Troels Møller, der er spilanmelder på DR-programmet 'Troldspejlet', er det ret ekstraordinært, at folk 20 år senere stadig er ved tasterne i så høj en grad.

- Det er ikke så ofte, at 20 år gamle spil stadig bliver spillet i dag. Ofte kan man ikke spille så gammelt et spil, fordi arkitekturen på computerne ændrer sig, fortæller han.

Årsagen til dets succes er, at skaberen af spillet, Minh Le, har fået utrolig meget input fra spillets brugere gennem tiden. Så spillet, vi kender i dag, er på en måde kommet til i plenum, fortæller Troels Møller.

- Det er nemt at forme, og det er et meget velafbalanceret spil, som alle kan følge med i. Det er blevet spillet ekstremt meget og har været med til at starte e-sports-genren, hvor folk konkurrerer.

Mere CS på efterskolerne

På Rydhave Slots Efterskole i Vestjylland er det 21-årige Sebastian Larsen, der underviser i Counter Strike. Ifølge ham bliver flere og flere unge bidt af skydespillet.

- Antallet af unge spillere er steget de seneste år. Mange efterskoler vælger at tage e-sport ind, siger Sebastian Larsen og uddyber:

- Det var også med til at redde den her efterskole for et par år tilbage. Her er der masser af interesse og blod på tanden.

Sebastian Larsen har også selv spillet Counter Strike i mange år. Det ligger nemlig til familien, fortæller han.

- Første gang jeg spillede, sad jeg på min fars skød og styrede musen. Jeg skulle bare koncentrere mig om at pløkke nogen. Dengang spillede jeg lidt for sjov, men inden for de seneste fire til fem år er jeg blevet fanget af konkurrencedelen i spillet.

Sebastian Larsen underviser efterskoleeleverne i Counter Strike. (Foto: Kim Nybom)

I dag er han med sit hold i top ti i Danmark. Så Sebastian Larsen ved, hvad han skal sige til de elever, der gerne vil kunne leve af at spille.

- Det handler om at have den rette tilgang til sig selv og sine medspillere. Man skal kunne tage konstruktiv kritik, for hvis ikke man kan tage den til sig, kan man ikke udvikle sig. Og så skal man spille i hvert fald fire timer om dagen, vil jeg mene.

Og netop at leve af at spille Counter Strike er i hvert fald også 17-årige Oliver Juuls drøm.

- Det kunne være det fedeste at leve af sin hobby. Det er en drøm, som ikke særlig mange får lov til at udleve, så det er helt sikkert mit mål.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter