Cykelferier har medvind: Bent, Christine og deres ægtefæller rejser altid på to hjul

Det er blevet moderne at tage på cykelferie - og det kan mærkes langs den danske vestkyst.

Christine Albertsen (længst til venstre) og Bent Mortensen (længst til højre) har sammen med deres ægtefæller holdt ferie på cykel i 13 år. (Foto: © Rasmus Gade Østergaard)

På med cykelhjelmen, op på sadlen og træd så i pedalerne. Det vælger flere og flere danskere at gøre, når de holder ferie.

Det gælder blandt andre Christine Albertsen, Bent Mortensen og deres ægtefæller. De er fra området omkring Hedensted, og har de seneste 13 år taget på cykelferie sammen hver sommer.

I år er turen gået til vestkysten, hvor de i samlet flok cykler de over 100 kilometer fra Vedersø til Hanstholm for at nyde den danske natur.

- Vi lever selv inde i landet, og der er en fantastisk natur herude. Der er frisk luft, dejlig fred og ro, og man bruger sig selv, fortæller 75-årige Christine Albertsen.

Netop det, at man bruger sig selv, er noget af det, 81-årige Bent Mortensen sætter ekstra stor pris på.

- Det er fantastisk, at man kan holde sig i form. At cykle er knap så hårdt som at vandre eller løbe, og så ser man en masse, fortæller han.

Det er en generel tendens, at flere hopper på cyklen i ferien - ligesom Danmark også er blevet en populær destination for udenlandske cykelturister.

Det fortæller Eva Thybo, der er projektleder i Visit Denmark.

- Det går stødt opad. Cykelferier er meget populære, og vi kan se, der har været en stigning i det. År for år kommer der flere, siger hun og uddyber:

- Det hænger sammen med, at der kommer flere og flere tilbud til forskellige cykelturister.

Nyt tilbud med masser af kunder

Et af de nye tilbud, som også Christine Albertsen og Bent Mortensen har benyttet sig af, er Bike With Us med base i Harboøre.

Virksomheden tilbyder at tage vare på bagagen under cykelturen, så der ikke er krav til, at den skal kunne være i cykelkurven.

Det er Stine Andersen Holm, som sammen med sin kæreste har startet virksomheden, som på kort tid har opnået stor tilslutning.

- Vi har omkring 200 bookinger, og det havde vi jo slet ikke regnet med her første år. Det er sindssygt fedt, og det betyder, at vi får overskud i år, fortæller hun.

Malthe Krarup Andersen og Stine Andersen Holm står bag det nye tilbud i Harboøre. (Foto: © Rasmus Gade Østergaard)

Og så sørger de også for tilbagetransporten, så cykelturisterne ikke skal cykle hele vejen tilbage igen, når de er nået til Hanstholm. Men vigtigst af alt er planlægningen af turen.

- Vi har forsøgt at gøre det så nemt og billigt for vores gæster som overhovedet muligt. Det er krævende at planlægge en tur: Hvor man skal sove, og hvor man skal cykle hen? Men her skal man bare hoppe på cyklen og nyde turen, som vi har planlagt, siger Stine Andersen Holm.

Selvom turen er planlagt nøje, kan Bent Mortensen alligevel give et tip eller to med på vejen til dem, som overvejer at tage afsted på en cykelferie:

- Danskerne er tilbøjelige til at køre i alt for højt gear. Man skal ned i gear og bevæge benene noget hurtigere. Det er godt for legemet, og man kommer lige så langt på den måde, siger han.