Cykeltur på 1.288 km gav Mille selvværd: Cykelprojekt giver unge mod på uddannelse

En cykeltur fra Herning til Paris kan gøre underværker. Blandt andre for Mille Bendixen, der for tre år siden havde lavt selvværd.

Mille Bendixen er nu frivillig, hvor hun frem mod næste sommer skal hjælpe 19 nye unge til at gennemføre løbet. (Foto: © Mona Aaberg)

Da 15 unge med sociale problemer fra cykelholdet Team Herning satte sig som mål at cykle fra Herning til Paris, fik de mere ud af det end bare træning og oplevelser.

- Jeg havde lavt selvværd, var virkelig genert og ville ikke snakke med fremmede, fortæller Mille Bendixen om dengang, hun startede på cykelholdet Team Herning i 8. klasse i 2015.

I dag går hun i 3.g på Herning Gymnasium. Og selv om der er stor forskel på at sidde på en skolebænk og i en cykelsadel, har turen og træningen haft stor betydning for hendes udvikling.

- Jeg tør flere ting i dag. Dengang fandt jeg ud af, at jeg kunne mere, end jeg troede. Så hvis jeg møder en udfordring nu, tænker jeg: "Okay, jeg kan cykle til Paris - så kan jeg også godt det her," siger hun.

En lignende oplevelse har 18-årige Mohammed Nasrallah, der også var på det første cykelhold fra 2015.

- Jeg har lært at sætte mig et mål. Og når jeg sætter mig et mål, kan jeg gennemføre det, siger han.

Efter at have kørt på cykelholdet i 9. klasse hævede han sit gennemsnit i skolen fra 2,4 i 9. klasse til 6,4 i 10. klasse, og i dag går han på HF i Herning. Og han har sat sig nye mål.

- Jeg vil tage et år som frivillig brandmand, og derefter vil jeg søge ind som paramediciner, fortæller han.

Trivsel som formål

Det er tre år siden, cykelholdet Team Herning havde sit første hold, og de har netop startet endnu et hold op. Og her er nye mål netop en vigtig brik i at rykke de unge.

- De får større selvværd, de lærer at dele en opgave op i små bidder. Hvis man skal spise en elefant, skal man gøre det i små bidder, siger Mogens Hjort Nielsen, der er teamleder på Team Herning.

Mille (yderst til venstre) og Mohammed (nummer tre fra venstre) klarede i 2015 turen til Paris sammen med 13 andre unge. (Foto: © PRIVATFOTO)

Projektet skal bidrage til sundhed og trivsel blandt de unge, som ellers er i risiko for ikke at kunne gennemføre en uddannelse eller har svært ved at fungere blandt andre unge.

Af holdet fra 2015 er 14 ud af de 15 unge i gang med enten en uddannelse eller er i arbejde.

- Vi har ifølge evalueringen formået at løfte dem, så de har en profil, der er fuldstændig lige som alle andre unge i kommunen, siger Mogens Hjort Nielsen.

De unge, der kommer på holdet, har blandt andet problemer med ensomhed, mobning, et ringe socialt netværk og overvægt.

Derfor er Mogens Hjort Nielsen heller ikke i tvivl om, hvad det er, der får de unge til at rykke sig.

- Det er, at de har fået lov til at være med i fællesskab. De har fået lov til at få en fysisk træning og mærke, at hvis man anstrenger sig rigtig meget, så får man en belønning for det, siger Mogens Hjort Nielsen.

Nu hjælper Mille andre unge

For tre år siden var Mille Bendixen en af de udsatte unge. I dag cykler hun med det nye hold og hjælper andre unge på vej.

- Jeg har selv stået i den situation og kan bedre sætte mig ind i, hvordan de har det. Og de kan altid komme til mig, hvis der er noget, de har brug for at komme ud med, siger Mille Bendixen.

Evaluering af de unge på holdet konkluderer, at de unge i langt overvejende grad har kunnet fastholde de positive forandringer, cykelholdet gav. Cykelholdet hos Team Herning er for unge mellem 14 og 17 år, der har særlige behov i skolen eller socialt. De har netop startet et nyt hold op med 19 unge, som næste sommer tager den lange cykeltur til Paris.

Team Herning

  • Holdet bestod af 15 unge mennesker med forskellige udfordringer.

  • Udfordringerne bestod blandt andet i manglende selvtillid og samarbejdsevner samt manglende fællesskaber, fritidsinteresser og relationer.

  • Overordnet var de under forhold, som påvirkede deres uddannelsesparathed i en negativ retning.

  • Ud af de 15 unge er 11 i gang med en ungdomsuddannelse, én er i et afklaringsforløb på Herning Produktionsskole, én er i fuldtidsarbejde, én er ved militæret, og én er ikke under uddannelse eller i arbejde.Kilde: Team Herning