Danmarks største vindmøllesag nogensinde er startet: Boligejere frygter tab i millionklassen

Blandt naboerne til en vindmøllepark på vestkysten forventes store erstatninger for værditab på husene.

  • Hus- og sommerhusejere langs vestkysten forventer, at udsigten til kommende kystnære vindmølleparker bliver markant, og at det vil betyde store værditab for deres grunde. (Foto t.h.: Energiplan. Arkivfoto t.v..: Henrik Bagger, Scanpix; )
  • Visualisering af udsigten fra sommerhusene, når vindmøller kommer op. (Foto: PlanEnergi)
1 / 2

I dag starter den hidtil største sag om værditab på vindmøller. Taksationsmyndigheden har taget hul på en tre dages rundtur til de kommende naboer til den kystnære møllepark Vesterhav Nord.

Her skal myndighederne ud for at se de 91 enkelte huse, inden de afgør, hvor stort værditabet på boligerne bliver. Boligejerne mener selv, at vindmøllerne vil være skyld i et værditab i millionklassen.

- Ejendomsmæglerne forventer, at husene vil falde mellem 30 og 40 procent i værdi, og det vil for mig betyde et tab i ejendomsværdi på mellem en halv og en hel million, siger Tommy Wølk, som ejer en ejendom på Transvej ved Ferring.

Han og de andre sommerhusejere har hver betalt 4.000 kroner i klagegebyr for at få vurderet et eventuelt tab på husene.

Men udover et direkte tab på sit sommerhus forudsiger Tommy Wølk et stort tab på de indtægter, som han får idag ved udlejning af huset til turister, fordi huset bliver mindre attraktivt på grund af møllerne.

- Det er måske et tab på 30.000 kroner om året, men man skal tænke på, at det er hvert eneste år i de 30 år, som vindmøllerne står derude. Så det bliver også et tab på op imod en million kroner, siger husejeren fra Ferring.

41 møller vil tårne op i havet

Taksationsmyndigheden de kommende tre dage besigtige 91 ejendomme. Her vurderer de samtlige huse individuelt, efter at ejerne har anmeldt krav om værditab som følge af Vesterhav Nord.

Det vurderer blandt andet med støjgener og den visuelle påvirkning fra møllerne.

Med på turen er Energistyrelsen og selskabet Vattenfall, som skal stille møllerne op og betale eventuelle erstatninger. Om de mange grundejere så får erstatning - det afgøres tidligst til september.

Vesterhav Nord består af 21 næsten 200 meter høje vindmøller, som skal opføres i en afstand på mellem 4,3 og 7,3 kilometer fra kysten på strækningen mellem Thyborøn i nord og Bovbjerg Fyr i syd.

Efter sommerferien er der besigtigelser hos de næsten 500 grundejere, som har anmeldt værditab på grund af den anden kystnære vindmøllepark Vesterhav Syd, der består af 20 møller i samme størrelse på strækningen fra Søndervig i nord til Hvide Sande i syd.

Taksationsmyndigheden har ingen kommentarer til besigtigelsen på forhånd.

TO HAVVINDMØLLEPARKER PÅ VEJ

  • Vesterhavet Syd bliver på 170 MW og kommer til at bestå af 20 stk. 8,4 MW vindmøller fra Siemens Gamesa. Den skal skal ligge fra Søndervig i nord til Hvide Sande i syd i en afstand af mellem 4,2 og 10 km fra kysten.

  • Vesterhav Nord bliver på 180 MW og kommer til at bestå af 21 møller af samme type som Vesterhav Syd. Vesterhav Nord skal ligge mellem Thyborøn i nord og Bovbjerg i syd i en afstand af mellem 4,3 og 7,3 kilometer fra kysten.

  • Opførelsen af de to mølleparker begynder i 2019, og de skal levere strøm fra 2020. Tilsammen kan de to kystnære parker på et normalt år levere strøm svarende til elforbruget i 350.000 danske husstande.

Facebook
Twitter