Danmarkspremiere: Snart leverer Hanstholm dyre sushifisk til hele Europa

Et splinternyt saltvandsdambrug ved Hanstholm satser nu på det voksende europæiske marked for dyre fisk til sushi.

Kingfish indbringer mere end det dobbelte af laks fra dambrug. (© dr)

Dyre fisk til sushi skal snart svømme rundt i havvand på land i Hanstholm. Det kommer til at foregå i landets hidtil største fiskeopdræt.

Sashimi Royal er navnet på det store dambrug, som lige nu er ved at blive bygget i Hanstholm. Sashimi er rå fisk i fine skiver, som også bruges til sushi.

I Hanstholm er det arten kingfish, som for første gang skal opdrættes i Danmark, og virksomhedens direktør Bent Urup satser på det stærkt voksende europæiske marked.

- Der sælges nu 4.000 til 5.000 ton kingfish i Europa, men det meste importeres fra Australien og Chile, siger han.

I første omgang skal der produceres 1.200 ton kingfish om året i Hanstholm.

Første fase af det nye saltvandsdambrug øst for havnen i Hanstholm er klar til at starte produktionen til sommer. Hvis det går som forventet, er det muligt at udvide produktionen til det firedobbelte.

Kingfish indbringer omkring 100 kroner kiloet. Altså mere end det dobbelte af laks fra dambrug.

Miljø- og Fødevareministeriet tror så meget på projektet, at det har fået over 30 millioner kroner i støtte, og produktionen kommer til at foregå med den nyeste miljøteknologi.

- Vi recirkulerer vandet. Det sikrer os en god vandkvalitet. Vi har styr på udefrakommende parasitter, og vi har et meget lille behov for at skifte vandet, så vi belaster ikke miljøet ret meget, siger teknisk chef hos Sashimi Royal Thomas Sandal.

Facebook
Twitter