Danmarksrekord: Flok på over 1.000 krondyr spottet

Landets hidtil største flok krondyr optalt på hede i Vestjylland.

Der var nok krondyr at se på Vind Hede, da biolog David Boertmann i december lavede en optælling. (Foto: Hanne Petra Katballe)

Den største flok krondyr nogensinde i Danmark er optalt i Vestjylland. En samlet flok på over 1.000 krondyr er registreret på Vind Hede sydvest for Holstebro.

- Det kan vi godt kalde en danmarksrekord, siger Jens Henrik Jakobsen, som er vildtkonsulent hos Naturstyrelsen Vestjylland.

Den enorme flok krondyr på Vind Hede har været kendt i flere år, men i denne vinter har den været større end nogensinde. Biologen David Boertmann lavede en optælling i december, hvor der til at begynde med var 350 dyr på heden.

- Men så kom der flere krondyr løbende til inde fra et skovbryn. Der blev ved med at strømme flere dyr ud på heden i mere end en halv time, og det endte med over 1.000 krondyr i samlet flok lige neden for vores observationspunkt. Et fantastisk flot syn, siger biologen.

Bestanden af krondyr i Danmark er vokset kraftigt de senere år og tæller nu formentlig over 25.000 dyr.

Men ifølge Naturstyrelsen er der altså aldrig tidligere registreret en enkelt flok af samme størrelse som på Vind Hede i denne vinter. Årsagen er formentlig, at dyrene på Vind Hede kan finde fred for jagt, siger Jens Henrik Jakobsen:

- Der er ingen tvivl om, at roen på stedet betyder meget. Dyrene kan overskue situationen, og det er en vigtig faktor for dem, siger vildtkonsulenten.