Dansk bioethanolanlæg får 293 EU-millioner

Nordeuropas største planlagte bioethanolanlæg, Maabjerg Energy Concept ved Holstebro, bakkes op af EU-kommissionen.

Halm fra landbruget skal forvandles til brændstof i form af bioethanol på den kommende bioethanolfabrik ved Holstebro. (Foto: © DR- Johnny Krone)

Bioethanol-fabrikken Maabjerg Energy Concept ved Holstebro får nu direkte støtte fra EU-kommissionen.

Dermed rykker byggeriet af Nordeuropas største, planlagte bioethanolanlæg et vigtigt skridt nærmere.

EU-kommissionen har udvalgt 19 energiprojekter. Maabjerg Energy Concept får 293 millioner kroner. Projekterne skal hjælpe med at sænke det samlede europæiske CO2 udslip.

Bioethanolfabrik vil skabe mange job

Den kommende bioethanolfabrik i Holstebro vil producere sprit af landbrugsafgrøder som halm i stedet for raps og fødevarer - den såkaldte 2. generations bioethanol.

Bestyrelsesformand Jørgen Udby fra Maabjerg Energy Concept er glad for EU-støtten, der på kort sigt sikrer varmeforsyningen i Holstebro og Struer de næste 20-30 år.

- Med 293 millioner kroner kan vi sådan set gå i gang med selve projektet, når folketinget har vedtaget iblandingskrav for Danmark, siger Jørgen Udby.

Samtidig vurderer Jørgen Udby, at bioetanolfabrikken i Holstebro kan blive starten på bioøkonomi, hvor Danmark begynder at eksportere viden om at lave landbrugsafgrøder om til grøn energi.

Projektet Maabjerg Energy Concept er planlagt til at stå færdig i 2017. Fabrikken vil skabe ca. 1000 arbejdspladser i anlægsfasen og ca. 400 permanente job på selve fabrikken.

Støttemidler kommer fra salg af CO2-kvoter

I alt fordeler EU-kommissionen 7,5 milliarder kroner i støtte til projekter, der enten lagrer CO2 eller udvikler innovative teknologier for vedvarende energi.

Pengene kommer fra salg af 100 millioner CO2 kvoter under EUs kvotesystem. Midlerne kommer fra forurenerne og ikke fra skatteyderne. I alt er der reserveret 300 millioner kvoter til projektstøtteordningen, der har navnet NER300.

Foruden Danmark modtager 11 andre EU-lande støtte fra puljen i denne omgang. Pengene skal bruges fra 2015 til 2018.