Dansk bjergbestiger så flere lig på Mount Everest: Det er noget man lige skal synke

Rasmus Kragh så flere lig på vej til toppen af Mount Everest, og en kraftig storm var tæt på at rive ham udover bjergsiden.

Lige nu slapper Rasmus Kragh af i Nepals Hovedstad Katmandu. (Foto: © Maiken Friis Lange DR Midt & Vest)

Den danske bjergbestiger Rasmus Kragh nyder sin morgenmad på en café i Nepals hovedstad Katmandu. Det er langt fra den virkelighed, han befandt sig i for under en uge siden.

Rasmus Kragh var tæt på at nå toppen af Mount Everest uden brug af kunstig ilt, men kun 250 højdemeter fra toppen måtte han vende om - presset af dårligt vejr.

Nu reflekterer Rasmus Kragh over de voldsomme oplevelser, han havde. Blandt andet så bjergbestigeren flere lig på sin vej mod toppen.

- På et tidspunkt var jeg henne og ruske i en mand, der lå der. Jeg troede, at han havde en rigtig dårlig dag, men det viste sig, at han var død, siger Rasmus Kragh.

Han ved, at dødsfald er virkeligheden på verdens højeste bjerg.

- Det er noget, man lige skal synke. Det er først her bagefter, at jeg begynder at reflektere over det. Når man er deroppe, er der ikke tid og overskud til at tænke på det.

Var tæt på at ryge udover kanten

Rasmus Kragh opgav at nå toppen af bjerget, fordi vejret gjorde missionen for risikofyldt. På vej tilbage - i 7.900 meters højde - måtte han kaste sig ind i sit telt. Udenfor rasede en storm, og Rasmus Kragh lå helt alene uden mad og drikke. Pludselig flåede de kraftige vindstød teltet og Rasmus Kragh med sig, fortæller bjergbestigeren.

- I det splitsekund accepterer jeg min skæbne. Nu flyver jeg bare med teltet, og så må jeg se, hvad der sker, siger han.

Rasmus Kragh og teltet er ikke langt fra en stejl bjergskråning.

- Hvis jeg kommer udover den kant, så er det slut.

Heldigvis sad en bardun fast i en kæmpe sten, og derfor røg Rasmus Kragh og teltet ikke udover kanten. Han fik lynet teltet op og kastet sig ud af det. Inden teltet fløj udover kanten, nåede han at få sin sovepose og et par handsker med.

- Jeg mister alt undtagen soveposen og en rygsæk, der lå udenfor teltet. Men jeg er bare glad for at have livet i behold, for det her kunne virkelig have gået galt, siger Rasmus Kragh, der tydeligt er berørt.

- Da jeg kom ud af teltet, kunne jeg ikke mærke mine hænder og fødder. De er følelsesløse af kulde.

Rasmus Kragh fortæller mere om turen ned af bjerget i videoen:

Mod på mere

På trods af de voldsomme oplevelser synes Rasmus Kragh, at turen har været det hele værd.

- Jeg ville ikke have undværet noget af det, det har været helt fantastisk, siger han.

Den modige bjergbestiger regner med flere ture mod Mount Everests top.

- Jeg ved ikke, hvornår det bliver. Men jeg ved, at jeg nok skal vende tilbage. Det er ikke et mål, der er opgivet, for jeg ved, at det kan lade sig gøre, siger han.

Rasmus Kragh er ikke i tvivl om, at under gode vejrforhold ville han kunnet have nået toppen.

Nu vil Rasmus Kragh hjem til sin familie i Danmark og slappe af. Derefter vil han lægge planer hans videre karriere. (Foto: Axel Schütt/Scanpix 2017) (Foto: © Axel Schütt, Scanpix)