Dansk film svigtede: Færre gik i biografen i 2017

Årets store danske film udeblev, og det fik færre af os til at købe biografbilletter.

2017 kunne ikke leve op til hverken 2015 eller 2016, når det gælder antallet af solgte billetter. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

Selvom det store trækplaster "Star Wars: The Last Jedi" var på plakaten, så valgte færre danskere en tur i landets bløde biografsæder i 2017.

Knap 12,5 millioner billetter blev indløst - og det er et fald på 7,4 procent sammenlignet med sidste år, hvor tallet lå på 13,4 millioner.

Det viser Danske Biografers egne tal.

Faldet skyldes især, at den helt store danske film manglede, vurderer formand for Danske Biografer, Kim Pedersen.

- Det har en enorm effekt, når dansk film lige pludselig går i stå, siger han.

Han peger på, at dansk film generelt tilbage i rekordåret 2015 stod for 4,2 millioner solgte billetter, mens der i 2017 kun blev solgt 2,3 millioner billetter.

Det er især biograferne i provinsen, som har oplevet et fald. For her er danske film de foretrukne.

- Det kan virkelig mærkes herude i provinsen. Specielt danske komediefilm er vi rigtig glade for, siger Sebastian Mølgaard, der er biografchef i Scala Holstebro.

I biografen Scala kunne han tydeligt se, at billettallene ikke kunne følge med i 2017, da kalenderen nåede den samme måned, hvor Klassefesten 3 gik over lærredet i 2016.

- Der havde vi i 2017 håbet på den nye Afdeling Q-film, men den blev udskudt til 2018, så der manglede en del billetter, forklarer han.

Det går op og ned i show business

Alligevel er 2017 ingen fiasko for de danske biografer. Det er snarere et gennemsnitsår er Sebastian Mølgaard og Kim Pedersen enige om.

Det kommer nemlig an på, hvilken sammensætning der er af filmene i løbet af et år.

En stor James Bond-film bliver for eksempel set af op mod 7-800.000 tilskuere, så det afspejler sig tydeligt i det samlede resultat, om den var der eller ej.

- Som man nogle gange siger i show business: Nogle gange går det op, og nogle gange går det ned, siger Kim Pedersen.

I år forventer både Sebastian Mølgaard og Kim Pedersen, at væsentligt flere finder vej til biografsæderne.

- Jeg ser et meget bedre sammenstykket repertoire af udenlandske film i 2018 end i 2017. Samtidig er der tydelige tegn på, at dansk film vil have meget mere at byde på, forklarer Kim Pedersen.

For eksempel "Så længe jeg lever" om den folkekære John Mogensen, som Ole Bornedal står bag, og i efterårsferien kommer den næste Afdeling Q-film, Journal 64 endelig.

- Den er der meget store forventninger til, siger han.