Dansk præst når i mål efter 3500 kilometer i vikingernes spor

Som første dansker siden Vikingetiden har Thomas Frank fulgt vores forfædres rute til det kristne Byzans.

I dag når domprovst Thomas Frank sit mål, Istanbul i Tyrkiet, efter to måneders sejlads alene i kajak på østeuropæiske floder og Sortehavet. (Foto: Lau Kræn Svensson © dr)

Hårde dage mod strømmen. Horder af blodtørstige myg. Bidske hunde og madforgiftning.

Udfordringerne har været mange for den 48-årige domprovst i Viborg Stift, Thomas Frank, der i to måneder har sejlet i kajak på en næsten 3.500 kilometer lang forskningsekspedition langs de floder, som vikingerne menes at have brugt til deres østeuropæiske togter.

- Men jeg har også mødt mange mennesker, som har hjulpet mig, siger Thomas Frank på telefon fra Karaburun i Tyrkiet, inden ekspeditionens sidste 60 kilometer mod endemålet i Istanbul.

'Jeg tager helt sikkert med mig hjem, at vi må se at give hinanden fred til at have forskellige holdninger og se igennem det'

Thomas Frank, domprovst

Thomas Frank padlede den 19. august ud fra Staraya Ladoga i Rusland for at sejle på floder gennem Rusland, Hviderusland, Ukraine via Sortehavet til Istanbul i Tyrkiet. Han vil med sin tur bevise, at gamle græske skrifter fra 950'erne har ret i, at vikingerne i sin tid sejlede samme rute.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vikingerne kunne sejle ruten. Jeg har set bådtyper i lokale landsbyer, der minder om vikingernes både, siger han.

De flere tusinde kilometer alene i den fem en halv meter lange kajak har sat spor. Fysisk ved, at Thomas Frank undervejs har tabt sig en del.

- På et tidspunkt havde jeg tabt mig så meget, at mine neoprenbukser hele tiden gled ned. Nu er jeg blevet bedre til at spise mere, så min udfordring bliver at stoppe med at spise så meget, når jeg kommer hjem. Ellers tager jeg for meget på, griner Thomas Frank.

Har været helt nede i kulkælderen

Mentalt har de mange timer alene i båden påvirket domprovsten.

- Jeg har haft perioder, hvor jeg har været nede i kulkælderen. Dage, hvor jeg har følt mig presset og ikke haft lyst til at stå op om morgenen og tage det våde rotøj på. Jeg har været rigtigt langt nede og haft ondt at mig selv.

Men det har også været i de situationer, at Thomas Frank har fået sine mest intense oplevelser. Han fremhæver selv dagen, hvor han befandt sig på stedet, hvor floden Donau løber ud i Sortehavet. Her var han rigtig langt nede og havde ondt af sig selv.

- Pludselig springer delfiner rundt om kajakken. Det er helt fantastisk, fortæller han.

Et letvægtstelt har i to måneder været Thomas Franks hjem. (Foto: Thomas Frank)

Som et troende menneske har Thomas Frank set mange tegn undervejs, der har styrket ham. Han nævner også en morgen, hvor han efter en nat uden søvn står tidligt op og kan se frem til en svær dag, hvor han skal passere nogle klippeformationer. Her kommer tre hunde med logrende hale og hilser godmorgen.

Tro og politiske holdninger spiller ingen rolle

Men det er især mødet med menneskene undervejs på de østeuropæiske floder, som Thomas Frank tager med sig hjem til Danmark. Han oplever, at mennesker på tværs af tro og politiske holdninger har meget at give hinanden.

- Der er noget, der binder os sammen. Jeg tager helt sikkert med mig hjem, at vi må se at give hinanden fred til at have forskellige holdninger og se igennem det. Det er irrelevant, hvad vi kommer med og hvor vi kommer fra, når vi møder hinanden, siger Thomas Frank.

Ekspeditionen er støttet af Det Dansk Russiske Kulturinstitut i Sankt Petersborg, Generalkonsulatet i Sankt Petersborg, Det Russiske Universitet Dimitrija Posarkovo og Den Danske Ambassade i Ukraine.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.