Danske fiskere om brexit-kaos: 'Det ligner ragnarok'

Fiskeriet er en af de brancher, der er meget afhængig af en aftale mellem EU og Storbritannien.

I 2017 var Storbritannien Danmarks fjerde største eksportmarked.   (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Den afgørende afstemning om brexit blev i går udsat i det britiske parlament.

Dermed er situationen omkring brexit rimelig kaotisk, ikke mindst for de vestjyske fiskere, som henter omkring en tredjedel af fangsterne i britisk farvand.

- Det kan ende med noget der ligner ragnarok for dansk fiskeri, siger Kurt S. Madsen, formand for fiskerne i Thorsminde og Thyborøn.

Hvis det britiske parlament alligevel ender med at stemme ja til Theresa Mays brexit-aftale, så har parterne to år til at forhandle en aftale om fiskeriet på plads. Hvis det derimod ender med et nej, så har de danske fiskere kun sikkerhed for adgangen til britiske farvande i 2019.

- Vi har i lang tid tænkt, at de nok bliver klogere i England. Men nu må vi nok erkende, at det gør de ikke, siger han.

Uvisheden om brexit betyder, at fiskerne holder igen med investeringerne, fortæller Niels Wichmann, direktør for Danmarks Fiskeriforening.

- Hvis man spekulerer på, om man skal ud og investere i noget, så trækker man lige vejret en ekstra gang og tænker: 'har jeg de her fiskerimuligheder om tre år?'.

Virksomheder kommer i vanskeligheder

Hvis ikke brexit kommer på plads, kan danske virksomheder risikere store forsinkelser og ekstra omkostninger, når det gælder samhandelen med Storbritannien.

Det siger Europa-politisk chef i Dansk Industri Anders Ladefoged.

- Hvis der ikke er en aftale mellem EU og Storbritannien, så står virksomhederne i en meget ubehagelig og kaotisk situation, hvor de ikke ved, hvad de skal rette sig efter. De ved ikke hvilke spilleregler, der gælder, de kan ikke gøre hvad de plejer, og det skaber vanskeligheder.

Slagteriet Tican i Thisted eksporterer årligt for 350 millioner kroner til Storbritanien. Derfor er det dårligt nyt, at den afgørende afstemning er udskudt.

- Kursen mod kaos er uændret, og vi må fortsætte med at forberede os på, at det kan ende med en hård brexit, siger direktør Ove Theils.

For Tican betyder en hård brexit, at kødet bliver pålagt en toldafgift på omkring 40 procent, når det skal eksporteres til briterne.

- Så må vi forvente, at deres import bliver reduceret markant. Vi forventer, at en hård brexit vil føre til cirka en halvering i eksporten til det engelske marked, siger Ove Theils.

I 2017 var Storbritannien Danmarks fjerdestørste eksportmarked.

Det er endnu uvist, hvornår afstemningen om brexit-aftalen skal holdes.

Opdateret: Klokken 11.40 blev citaterne fra Ove Theils tilføjet.