Danske forskere vil udvikle græs til middagsbordet

Danske forskere arbejder på, at proteinrigt græs kan blive en del af vores kost.

(Foto: Signe Heiredal)

Grøn proteinpasta lavet af græs - var det noget til aftensmad?

En gruppe forskere fra Aarhus Universitets forskningscenter i Foulum ved Viborg har siden 2015 bygget et pilotanlæg, som kan nedbryde græs til forskellige produkter - og fidusen er, at de kan udvinde græssets høje mængde af protein.

- Man kunne forestille sig hele spektret - lige fra at kunne putte det grønne proteinkoncentrat i karryretter til at putte noget højværdiprotein i proteinbarer, siger Morten Ambye-Jensen, der er forsker ved Foulum og ansvarlig for opbygning og test af anlægget i Foulum.

Det bliver altså ikke græs direkte fra marken, som kan lande på vores tallerkener. Men i fremtiden kan den i tørret form bruges i fødevarer på hylderne i supermarkeder.

- Man kunne forestille sig hele spektret lige fra at kunne putte det grønne proteinkoncentrat i karryretter til at putte noget højværdiprotein i proteinbarer.

Morten ambye-jensen, forsker, aarhus universitet

Stort potentiale

Et af produkterne er en koncentreret, grøn proteinpasta, der lige nu afprøves som foder til høns og grise.

- Vi ser store muligheder i det, og potentialet er der for lokalproduceret protein i Danmark, siger Morten Ambye-Jensen.

Selv om potentialet er stort, er der flere udfordringer, før en reel produktion i industrien kan komme i gang. Dels skal der stadig udvikles på teknikken, og dels skal det blive økonomisk bæredygtigt.

- Så det handler det om at få testet de her processer i større skala, og der skal selvfølgelig noget investering til, før vi når så langt, siger Morten Ambye-Jensen.

Mindre import

Men både vi mennesker og mange dyr er ikke i stand til at nedbryde græsset i maven. Ved at bearbejde græsset, så alle kan blive græsædere, er der dog både potentiale og bæredygtige perspektiver i teknologien, mener Morten Ambye-Jensen.

Danske landmænd importerer store mængder proteinrigt foder fra Sydamerika og Kina - og den import kan man mindske, hvis produktionen af foder med protein fra græs kan foregå herhjemme.

Anlægget har potentiale til at kunne producere 600.000 ton proteinkoncentrat, hvilket svarer til 27 procent af det soyamel, som i øjeblikket bliver importeret hvert år.

- Hvis først det økonomiske perspektiv kommer på plads, og produktionen går i gang, så er der mange muligheder for "græs-protein-pulveret", vurderer forsker Morten Ambye-Jensen.

(Foto: Signe Heiredal)

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.