Dariyas russiske mor ønsker hende død, fordi hun sælger sine malerier for Ukraine

29-årig ukrainsk billedkunstner betaler en høj personlig pris for at hjælpe sine landsmænd.

På en vestjysk gård maler Dariya Kondratskaya på livet løs. Når dagtimerne ikke slår til, maler hun også om natten.

Den 29-årige ukrainske billedkunstner har boet fire år i Danmark. Nu forsøger hun at hjælpe sin trængte hjemby i Ukraine ved at sælge sine malerier og donere pengene til blandt andet mad. Dariya Kondratskaya håber at kunne skaffe minimum 50.000 kroner.

Men hendes personlige nødhjælpsdonation har skabt splittelse i familien. For i Ukraine kæmper hendes far i hæren. Og i Rusland sidder hendes russiske mor og får sine informationer gennem de statsstyrede russiske medier, som kalder krigen for "en nødvendig militær operation".

- Min mor siger, at Putin er en god mand. Hun siger, at vi ukrainere er nazister. Og vi må dø. Min far, hele vores familie og det ukrainske folk. Jeg forstår ikke, hvorfor hun siger sådan, siger Dariya Kondratskaya.

Arbejdet med malerpensel, palet og lærred bruger den ukrainske billedkunstner til at bearbejde krigen. Men kunsten kan ikke fjerne smerten over, at hendes mor har slået hånden af hende.

- Jeg mener, at en mor skal beskytte sit barn. Men min mor vil ikke. Jeg vil aldrig tilgive hende.

Før Dariya Kondratskaya kom til Danmark, studerede hun industrielt design og kunst hjemme i Ukraine. Hun har netop åbnet en udstilling i vestjyske Herrup Kulturhus.