De første danskere kan snart varme huset op med økologisk biogas fra gasnettet

I dag bliver Danmarks største økologiske biogasanlæg indviet. Det skal som det første kobles på gasnettet.

Danmarks hidtil største økologiske biogasanlæg ligger tæt ved Brande, og som det første skal det levere økologisk, grøn gas til gasnettet. (Foto: Julie Vestergaard © DR Midt & vest)

Snart kan øko-fans i Danmark tage hverdags-bæredygtigheden ét skridt længere.

I dag bliver et nyt, økologisk biogasanlæg nær Brande nemlig indviet, og det skal som det første levere naturgas til gasnettet.

Op imod 4000 boliger kan dermed fremover blive opvarmet af økologisk biogas fra det nye anlæg, der også er Danmarks hidtil største, økologiske biogasanlæg.

Firmaet Månsson A/S ejer og står bag anlægget, og de producerer blandt andet økologiske grøntsager og æg.

Det er netop rester fra produktionen af grøntsager og gødningen fra 140.000 økologiske læggehøns, der skal puttes i biogas-anlægget.

For direktør Axel Månsson er det en drøm, der går i opfyldelse.

- Nu kan vi lukke cirklen med bæredygtig produktion af grøntsager, og det har været en stor drøm i mange år, siger han.

Når resterne fra Månssons produktion kommer i biogasanlægget, får man nemlig både brugbar gas til for eksempel opvarmning af huse med naturgasfyr, men derudover også et restprodukt i form af gylle der er helt fri for gas.

Det er økologisk gødning, som kan sendes tilbage ud på de økologiske landmænds marker. Som gevinst lugter det mindre end før, og næringsstofferne i gødningen kan bedre blive optaget i jordens afgrøder.

Det er dén økologiske gødning, Axel Månsson gerne vil bruge i produktionen af hans økologiske grøntsager.

- Så for det første får vi de næringsstoffer, vi har drømt om til vores grøntsagsproduktion, og så får vi økologisk biogas til naturgasnettet og forbrugerne, siger han.

Biogas-anlægget er produceret af virksomheden Nature Energy.

Finansminister Kristian Jensen (V) står for den officielle indvielse i eftermiddag klokken 14.30, og i morgen er der åbent hus med rundvisning på anlægget.