De kriminelle går i stigende grad på internettet for at stjæle fra os

Antallet af anmeldelser om økonomisk kriminalitet via internettet er stærkt stigende, så politiet opruster sin indsats i cyberspace.

De cyber-kriminelle udgiver sig for eksempel for at være virksomheder eller offentlige myndigheder for at lokke os til at udlevere personlige kontooplysninger og cpr-nummer. (© Colourbox)

Den økonomiske kriminalitet på nettet er eksploderet, og siden 2007 er antallet af anmeldelser næsten tredoblet alene i Midt- og Vestjylland.

Sidste år modtog politiet således 2.253 anmeldelser om økonomisk cybercrime. Derfor opruster politiet også både nationalt og lokalt. Et nationalt cybercenter efterforsker internet-kriminalitet, og hos Midt- og Vestjyllands Politi fortæller chefpolitiinspektør, Klaus Arboe: 

- Vi oplever, at den tidligere mere fysiske kriminalitet er flyttet over på internettet, siger han.

Kriminaliteten går over grænser

Klaus Arboe forklarer, at efterforskningen er mere kompleks, fordi de kriminelle på internettet ofte befinder sig i udlandet, og de opererer fra en server i et andet land.

De cyber-kriminelle udgiver sig for eksempel for at være virksomheder eller offentlige myndigheder for at lokke os til at udlevere personlige kontooplysninger og cpr-nummer. Det hedder fishing.

En anden fremgangsmåde er at få os til at købe og betale en vare via nettet, som så aldrig bliver leveret til os.