Depression og triste tanker rammer langt flere kvinder end mænd

Vinteren kan være en mørk tid, især for nogle kvinder. En ny undersøgelse viser at hver anden kvinde har været tæt på at få en depression.

Flere kvinder end mænd oplever at kæmpe med depression. (© Colourbox)

- Det var ikke fordi, der var noget specielt galt. Jeg var bare ked af det og kunne ikke forklare hvorfor, siger 19-årige Julie Duch Lauridsen om sin depression.

Hun har kæmpet længe med en svær depression.

 

- Det minder lidt om hvis man har en virus. En virus i hjernen, fortæller hun.

Depressive tanker hjemsøger flest kvinder

  Julie er langt fra den eneste som er blevet ramt af en depression.

En undersøgelse lavet af psykiatrifonden viser, at næsten hver anden kvinde på et tidspunkt oplever at have en depression eller være tæt på.

Hos mændene er det til gengæld "kun" 31 procent, der har været tæt på eller haft en depression.

- Depressionen vender bare alt positivt til noget negativt, fortæller Julie Duch Lauridsen.

Stres er tit skyld i depressioner

 

Der er forskel på at være lidt nede og det at have en depression.

- Depression er noget der står på dag ud og dag ind i minimum to uger, fortæller klinisk professor fra Aarhus Universitet, Poul Videbech, som har forsket i depressioner.

Stress er en af hovedårsagerne til de fleste depressioner.  Og netop stress rammer kvinder hårdere end mænd.

- Vi ved fra forskellige undersøgelser, at udsætter man mænd og kvinder for den samme stressbelastning så reagerer kvinder voldsommere på det, siger Poul Videbech.

Hold kravene til dig selv i ro

 

- Meget generelt, så er der flere kvinder, som vender tingene meget indad og har meget nemt ved at føle sig utilstrækkelige og føle, at de ikke gør tingene godt nok. Og det er noget af det, der får dem til at føle sig triste. Her er flere mænd mere orienterede mod omverdenen, fortæller formanden for Psykiatrifonden, Anne Lindhardt.

Hun fortæller, at mange har en tendens til, at føle, at alting skal være i orden. Men sådan fungerer livet ikke, minder hun om.

- Det er meget vigtigt, at man ikke stiller store krav til sig selv og tror, at alting altid skal være i orden. Det er der ingen af os, der kan. Men tror man det, så får man det nemt skidt. Så sæt forventningerne lidt ned og tag det en smule med ro, siger hun.

Ellers opfordrer hun til at vi skal passe vores basale behov: 

-  Sørg for at sove godt, få noget motion og hav nogle stunder, hvor du ikke pisker rundt for at nå alting, siger Anne Lindhardt.

Snak om problemerne - det hjælper!

Julie Duch Lauridsens depression varede i 3,5 år og er ikke helt væk endnu.

Men hun har fundet en måde at bekæmpe de tunge tanker:

- Jeg synes, det er helt vildt vigtigt at snakke om det. Det har hjulpet mig helt sindssygt meget, siger hun.

Efter hun åbnede op om sine problemer til veninderne på gymnasiet, blev det tydeligt for hende, at hun ikke var alene om at kæmpe med hverdagen. 

- Nogle af pigerne så ud til at have perfekte liv. Men når jeg åbner op om de ting, der er svære, så deler de også deres problemer. Alle føler, at livet er noget lort ind i mellem, så lad være med at gå med det alene, siger hun.

Julie har skrevet en bog om livet som ung og de svære tanker.

Hvis man tror, at man har en depression skal man kontakte sin egen læge. Ellers er der hjælp at hente på Tænkdigstærk.dk

Facebook
Twitter