Desperate forældre rejser til Holland for at få klippet deres børns tungebånd

Flere danske læger afviser at klippe dybt i børns tungebånd. Til stor frustration for forældrene.

Mange danske læger holder igen med at klippe den bageste del af tungebåndet. (Foto: © Michael Lyck)

De første måneder af seks måneder gamle Williams liv var præget af gråd og frustrationer. På grund af et stramt tungebånd kunne han ikke blive ammet, samtidig med at han efter spisning led af gylp, sure opstød og sov dårligt om natten.

- Jeg tænkte, at det ikke kunne passe, at han skulle være så ked af det altid. Der måtte være et eller andet i vejen, fortæller Williams mor, Simone Breuer.

Williams tungebånd var kort, men da Simone Breuer opsøgte en øre-næse-hals-læge, ville lægen ikke klippe tungebåndet.

I facebookgruppen ”Dansk støttegruppe for kort tungebånd" blev hun opmærksom på muligheden for at få hjælp i Holland, og for tre måneder siden valgte hun at rejse til en specialist i Holland for at få klippet det bageste af Williams tungebånd.

- I Danmark fik jeg at vide, at det ville være rent kosmetisk for ham, fordi det ikke var stramt. Men det tog et par sekunder, og så var han klippet (i Holland, red.), og det var milevidt fra det, de ville tilbyde i Danmark, hvor det var fuld narkose, fortæller Simone Breuer, der betalte cirka 1600 kroner for indgrebet.

Mere end 120 familier er rejst til Holland

Mange andre forældre har en lignende oplevelse.

Mere end 120 familier er rejst til Holland for at få hjælp til børn, der græder intenst, sover dårligt, kaster op og har voldsomme mavesmerter på grund af stramme tungebånd, som danske læger og specialister har afvist at behandle. De frygter, det kan skade vigtige nerver og blodkar under tungen.

Også ammevejledere oplever, at der mangler hjælp, hvis problemet ikke stammer fra den forreste del af tungebåndet.

- Så har jeg ikke mulighed for at henvise dem noget sted hen. Det er meget utilfredsstillende, siger Bente Dalsgaard Thorup, der er sygeplejerske og ammerådgiver hos Aalborg Universitetshospital.

Kirsten Slagter er implantatkirurg på klinikken i Holland, hvor hun er specialist i at skære den bagerste del at tungebåndet over.

- Risikoen er meget minimal, forklarer hun.

Mange nægter at klippe

Mange danske læger nægter at klippe lige så langt ind i tungebåndet, som man gør i Holland.

Landets førende børne-øre-næse-halskirurg vil gerne lave indgrebet ligesom i Holland. Men han erkender, at lægerne er uenige om, hvordan de skal behandle børnene.

- Betydningen af kort tungebånd er kontroversiel i faglige kredse, siger kirurg og overlæge på Rigshospitalet, Thomas Hjuler.

Men selv om lægerne i Danmark ikke ønskede at klippe Simone Breuers søn tungebånd, var hun ikke nervøs for at tage til Holland.

- Det var ikke en særlig stor frygt for mig. Det kunne ikke blive værre, siger Simone Breuer.

I dag spiser William med glæde, og han stortrives. Derfor er hans mor glad for sin beslutning om at tage til Holland for at få foretaget indgrebet.

- Jeg vil gerne, at der kom mere fokus på det i Danmark, så man ikke skal tage den lange lange tur med så små børn, siger Simone Breuner.

FAKTA OM TUNGEBÅNDSKLIP

  • Danske læger vil gerne klippe et stramt tungebånd, når det er den tynde streng, de fleste har under tungen, som giver problemer.Men hvis stramheden sidder bag slimhinden, hvor tungen bliver mere massiv, så afviser en stribe læger at lave indgrebet.Lægerne har forskellige grunde til at afslå:De mener ikke, at det pågældende barns problemer stammer fra stramt tungebånd.

  • De mener ikke, at der eksisterer stramhed bag tungebånds-strengen.

  • De savner videnskabelige studier, der sammenligner, hvad det betyder for børn, der får lavet indgrebet overfor børn med samme problem, der ikke får det lavet.

  • De frygter, at man under indgrebet skærer vigtige nerver og blodkar under tungen over. Det kan betyde, at patienten mister evnen til at smage eller at tungen bliver følelsesløs.

  • Det sidste har landet førende kirurg Thomas Hjuler dog afvist vil være konsekvensen af den måde, han har set indgrebet udført i Holland, og som han selv vil udføre det.