DF vil have ulveproblem løst inden der kommer 'lig på bordet'

Morten Messerschmidt foreslår at ophæve fredning af ulve.

Ulveproblemet i Danmark skal løses 'ganske hurtigt', siger miljøordfører for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Opdatering: Det er blevet specificeret, at de såkaldte problemulve kun må skydes med særlig dispensation fra Miljøstyrelsen. Det kan man læse mere om her.

Da Socialdemokratiet sidste år foreslog at indhegne de vilde ulve i Danmark, var der støtte fra Dansk Folkeparti.

Her på den anden side af valget konstaterer miljøminister Lea Wermelin fra Socialdemokratiet dog, at løsningen med et ulvereservat må droppes på grund af et habitatdirektiv, der freder ulven.

Den begrundelse anerkender Dansk Folkeparti, der dog forventer, at regeringen kommer med et nyt løsningsforslag snarest, siger partiets miljøordfører Morten Messerschmidt.

- Vi kan ikke leve med, at folk skal gå i frygt for deres eget, deres børns og deres husholds velbefindende. Især får har været udsat. Derfor synes jeg, regeringen skal gå i tænkeboks.

Dansk Folkeparti foreslår selv, at man især sætter ind overfor problemulve, der blandt andet er defineret som ulve, der ikke er sky overfor mennesker og som angriber husdyr. Partiet mener også, man bør oveveje helt at hæve fredningen af dyret.

- Det er et fremmedlegeme i dansk natur anno 2019, siger Morten Messerschmidt.

DF vil have handling inden ulvedrab

Socialdemokratiets miljøminister, Lea Wermelin, anerkender bekymringen hos borgere og landmænd, der er berørte, men har ikke en anden løsning klar lige nu. Hun vil gerne både forsøge at håndhæve beskyttelsen af dyret og afhjælpe utrygheden hos borgere, siger hun.

- Vi har et politisk bord, hvor vi må få de forskellige forslag op på og så kigge på løbende, for det er ikke en sag, vi bliver færdige med lige foreløbig.

I en status udgivet af Naturhistorisk Museum Aarhus i dag vurderes det, at der er mindst fire voksne ulve i Danmark. Derudover er der observeret seks hvalpe i sidste måned.

I juni i år kom det frem, at et nyt vestjysk ulvepar har fået mindst seks unger. (© Naturhistorisk Museum Aarhus)

Ifølge en rapport foretaget for miljøudvalget i 2013 er der aldrig blevet registreret et tilfælde af ulveangreb på mennesker. Miljøministeriet opfordrer alle til at tage sig i agt for ulven, der er et rovdyr.

Trods socialdemkratisk skepsis omkring en snarlig løsning, mener Dansk Folkepartis miljøordfører, at der bør findes en løsning 'ganske hurtigt', så folk ikke skal være bange for at færdes i områder, hvor der kan være ulve.

Det er aldrig blevet registreret, at et menneske er dræbt af en ulv her i Danmark. Er det overhovedet nødvendigt at gøre noget?

- Det er ikke et spørgsmål om, at der skal lig på bordet. Der er noget, der hedder rettidig omhu, siger Morten Messerschmidt.

Men er rettidig omhu nødvendigt, hvis der ikke er et problem?

- Det synes jeg i høj grad. Det kan godt være, det indtil videre ikke er sket, at en ulv har angrebet et menneske, men jeg vil gerne møde den politiker, der forklarer, hvorfor man ikke gjorde det noget før, når først angrebet er sket.

Ny definition af problemulve

Vilde ulve i Danmark satte sidste år tænderne i får, lam og kalve 28 gange. I over 100 tilfælde har ulven været under mistanke for at stå bag angreb mod husdyr i 2018.

- Det må være en meget voldsom oplevelse at komme ud og se sine får og lam maltrakteret af ulve, siger Morten Messerschmidt.

I år har der blandt andet være to formodede ulveangreb, hvor henholdsvis 30 og 25 får og lam har måttet lade livet. Som reglerne er nu, er det tilladt at skyde en "problemulv" med en særlig tilladelse fra Miljøstyrelsen. En problemulv blandt andet defineret ved ikke at være sky overfor mennesker, eller som angriber husdyr.

Ministeren har sagt, at hun er åben overfor at kigge på den definition. Det mener Dansk Folkepartis miljøordfører også er nødvendigt.

- Det lyder lidt som en hjemmestrikket definition, og dér har vi brug for at få nogle klare regler.