DGI-direktør om doping: - Fitnesscentre skal også selv tage afstand

Hvis man vil stoppe doping blandt motionister, skal de enkelte fitnesscentre tage ansvar, mener direktør i DGI-huset i Herning.

Omkring 50.000 helt almindelige danske motionister har på et eller andet tidspunkt i deres liv prøvet doping, vurderer Ask Vest Christiansen, lektor ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet. (Foto: Theis Poulsen © DGI Huset Herning)

Det er rigtig godt med et samarbejde mellem Anti Doping Danmark og Skat i kampen mod doping blandt almindelige danske motionister, mener direktør i DGI Huset Herning, Michael Stensgaard.

Men hvis man virkelig vil komme problemet til livs, så må de enkelte fitnesscentre tage ansvar, siger han.

- Vi har en medarbejder til at gå oppe i fitness-området, og han spotter de personer, som måtte skille sig ud. Og så får de en venlig, men bestemt henstilling til at finde andre steder at træne, siger han.

Dopingmarkedet er kæmpestort

Anti Doping Danmark og Skat har i dag annonceret, at de har indgået en samarbejdsaftale, der skal stoppe brugen af doping og matchfixing.

Aftalen handler primært om, at relevante informationer deles mellem de to organisationer. Det kan være udveksling af mistænkte eller konkret viden om, hvilke dopingstoffer, der særligt trender.

Samarbejdet kan dog ikke alene gøre en markant forskel i forhold til at stoppe brugen af doping blandt motionister, mener Ask Vest Christiansen, der er lektor ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.

- Markedet derude er så kæmpestort, at de folk, der gerne vil have fat i det her (doping, red.), de får fat i det, siger han.

Helt almindelige motionister

Der findes ingen præcise tal for hvor mange motionister i Danmark, der bruger doping. Men omkring 50.000 danske motionister har på et eller andet tidspunkt i deres liv prøvet præstationsfremmende præparater - for eksempel anabole steroider - vurderer Ask Vest Christiansen.

Netop fordi så mange helt almindelige motionister angiveligt bruger eller har brugt doping, har fitnesscentrene et ansvar, mener Michael Stensgaard.

- Som ledelse i et fitnesscenter er du nødt til at udøve en daglig indsats internt for at signalere, at doping ikke er ønsket i centeret. Du er nødt til ikke bare at lade stå til, siger han.

Tidligere var de fleste dopingbrugere primært blandt vægtløftere - men nu er det anderledes, oplever Michael Stensgaard.

- Nu er det i særdeleshed også inden for løb, cykling, svømning - you name it, siger han.

I 2016 beslaglagde Skat på landsplan 77.000 styk doping i pilleform samt knapt 40 kilo doping, der ikke havde form af piller.