Dobbelt så dyrt at få død hest destrueret som død ko

Det er langt dyrere at få hentet en død hest end en død ko. "Unfair forskelsbehandling" mener hestebranchen.

Det er dyrt at holde hest - og nu er det blevet endnu dyrere. Virksomheden Daka, der laver døde dyr om til brændsel, har hævet prisen for at afhente døde heste til det dobbelte.

Virksomheden Daka, der laver døde dyr om til brændsel, har hævet prisen for at afhente døde heste til det dobbelte.Prisen er steget fra omkring 900 til 1800 kroner for at få afhentet en hest uden sko. Til sammenligning koster det knap 750 kroner at få hentet en død ko, selv om sådan en vejer lige så meget som en hest.Hestebranche: Unfair forskelsbehandlingMen det er unfair forskelsbehandling kun at hæve priserne for hesteejere, mener mange i hestebranchen. - Vi skal ikke rammes, fordi heste i mange tilfælde kan være hobbydyr, siger hesteavler Ulrik Kristensen fra Vinderup ved Holstebro.Det kan undre os, at prisen pludselig kan stige med 100 procent, så det koster mere end dobbelt så meget som at få en ko destrueretHans Marius Jørgensen, Landsudvalget for HesteMange danske heste er i de seneste år meldt ud af såkaldt konsum. Det betyder, at hesten ikke må spises, for nu er den et kæledyr set med lovens øjne. Når den ikke må spises, må den heller ikke slagtes, men skal aflives hos en dyrlæge.Den eneste lovlige måde at bortskaffe en aflivet hest er ved at sende den til destruktion hos Daka.Hesteformand: Hetz mod hesteejereHos Landsudvalget for Heste føler formand Hans Marius Jørgensen, at der bliver ført hetz mod hesteejere. - Det kan undre os, at prisen pludselig kan stige med 100 procent, så det koster mere end dobbelt så meget som at få en ko destrueret, siger Hans Marius Jørgensen.

Fra Dakas side forklarer man den voldsomme prisstigning med, at slutproduktet - biodiesel - ikke giver lige så mange penge, som det gjorde engang. - Daka fremstiller primært fedt, protein og energi, og vi har oplevet nogle voldsamme prisfald i de globale råvaremarkeder. Derfor har vi reageret med prisændringer, siger administrerende direktør for Daka, Lars Krause-Kjær.Klage over Dakas priserIfølge Lars Krause-Kjær er der flere transportomkostninger involveret i at hente heste sammenlignet med landbrugsdyr.Derfor er prisen for afhentning ikke kun afhængig af dyrets størrelse. Desuden sidder landmændene med i ejergruppen bag Daka.

Der er blevet klaget over Daka til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som dog endnu ikke har taget stilling til, om de vil gå videre med sagen.Ifølge Dansk Landbrugsrådgivning er der ca. 200.000 heste i Danmark.

Facebook
Twitter