Dræberparasit er ved at tage livet af kendt, dansk delikatesse

I øjeblikket tillader Fiskeristyrelsen ikke, at der bliver fisket efter Limfjordsøsters.

Svend Søe Bonde plejer at sælge massevis af Limfjordsøsters. (Foto: © Thomas Bach)

Lige nu plejer det at være højsæson for at fange Limfjordsøsters.

Men i modsætningen til tidligere tider har Svend Søe Bonde ikke travlt, selvom han ejer Glyngøre Shellfish og Danish Oyster Bar, der i mange år har solgt delikatessen fra nord.

Fiskeristyrelsen har nemlig lukket helt for fiskeri af den kendte, danske østers, fordi parasitten Bonamia ostreae simpelthen har slået mange af de små, flade østers ihjel.

Lige nu er der derfor tale om en meget skidt situation, siger Svend Søe Bonde, der har fisket efter østers det meste af livet.

I øjeblikket står hans skibe på land midt i højsæsonen.

- Det er vores nøgleprodukt, så det er alvorligt. Både at vi ikke kan fiske efter Limfjordsøsters, men også fordi vi ikke har nogle råvarer at sælge, siger han og slår fast:

- Historisk set har vi levet af den her østers gennem generationer.

Noget, der kan komme til at ændre sig i fremtiden.

Ingen Limfjordsøsters til nytår

Allerede nu må Svend Søe Bonde nemlig ryste på hovedet, hvis folk spørger, om de kan købe Limfjordsøsters til at sætte på bordet nytårsaften.

I år vil han i stedet sælge kunderne Stillehavsøsters fra Limfjorden, der er større og mildere i smagen.

Svend Søe Bonde viser de to typer østers frem. Det er en Limfjordsøsters til højre. (Foto: © Thomas Bach)

Men sådan bliver det forhåbentlig ikke ved med at være, konstaterer Svend Søe Bonde med henvisning til, at DTU Aqua sidste år åbnede et østersklækkeri, hvorfra de kan sætte små østers tilbage i fjorden.

Spørgsmålet er bare, om en Limfjordsøsters overhovedet kan overleve i fremtiden, siger Jens Kjerulf Pedersen, der er professor på DTU Aqua i Nykøbing Mors.

Her er de også meget opmærksomme på, at bestanden er 'faldet dramatisk de seneste år', siger han.

- Vi kan ikke vaccinere de østers, der er i Limfjorden. Så de østers, der er i fjorden, vil sandsynligvis få parasitten, med mindre nogle af dem er resistente. Det kan vi håbe på. Og så kan vi håbe på, at de kan danne baggrund for, at der kan vokse en ny bestand frem.

Jens Kjerulf Pedersen håber, at nogle østers er immune over for parasitten. (Foto: © Thomas Bach)

I 2018-2019 sæsonen hævede Fiskeristyrrelsen den årlige kvote for Limfjordsøsters til 500 tons, fordi der blev fundet rigtig mange østers i Løgstør Bredning.

Siden da er kvoten faldet og faldet. Sidste år var kvoten kun omkring 55 tons, og i år er kvoten nede på nul.

Bonamia ostreae blev første gang fundet i Limfjordsøsters for syv år siden, men dengang var der ikke dødelighed i bestanden.