Drastisk prisfald på svin: Hver enkelt gris bliver solgt med underskud

Priserne er faldet med en fjerdedel på et år. Hjælpepakke kan ikke redde tabet, vurderer rådgiver.

8,86 kroner pr. kg. fik landmanden for sine slagtesvin i juni. Det er markant lavere end samme måned sidste år, hvor prisen var 11,60 kroner pr. kg. Arkivfoto: Henning Bagger, Scanpix. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Prisen på svin er faldet med 23 procent på blot et år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det mærker man tydeligt hos landmændene.

- Det betyder selvfølgelig meget for vores økonomi. Og det kan blive hårdt, hvis priserne fortsætter med at falde, siger svineproducent Jes Andersen fra Skibbild ved Herning.

2017 var et godt år for svineproducenterne, men siden er det gået ned ad bakke.

Svinepriserne er faldet med 23 procent på kun et år, og det er noget, man kan mærke i branchen, fortæller Søren Larsen, der er rådgiver i firmaet SvineXperten.

- Det er ikke særlig sjovt at være svineavler i de her dage. Og der er ikke nogen tvivl om, at mange er pressede nu, siger han.

Søren Larsen forklarer, at mange svineproducenter sælger hver enkelt gris med underskud. Det skyldes prisfaldet, og at tørken har fået prisen på grisefoder til stige.

Håber på bedre tider

Ifølge svineproducent Jes Andersen er prisudsving et vilkår, man må leve med. Han håber, at svinepriserne nu har nået bunden, og at de vil begynde at stige igen.

Svineproducent Jes Andersen fra Skibbild ved Herning krydser fingre for, at svinepriserne snart vender. Privatfoto.

- Jeg er optimistisk, og det er man nødt til at være i den her branche. Jeg håber, at det snart begynder at gå den rigtige vej, siger han.

Torsdag kom regeringen med en hjælpepakke til landbruget, men det får ikke Søren Larsen, rådgiver i firmaet SvineXperten, til at hæve armene op over hovedet - selv om han er glad for, at man på Christiansborg anerkender problemerne.

- Den økonomiske situation har ikke forandret sig af, at vi har fået den her hjælpepakke, siger han.

Søren Larsen frygter, at svinepriserne vil fortsætte med at falde.

Facebook
Twitter