Drop hyggeturen: Menneskets bedste ven risikerer forfrysninger ved bare tre frostgrader

Drop de lange gåture og lad blot hunden komme ud at tisse. Sådan lyder rådet, når frosten for alvor sætter ind.

Vores små firbenede venner risikerer forfrysninger, hvis de er for længe ude i frosten. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det kan være fristende at tage vores firbenede ven med ud på en lang gåtur i det frostklare vejr.

Men når kulden bider, skal man tænke sig om og bruge sin sunde fornuft.

Sådan lyder det fra Kirsten Rybner Petersen, dyrlæge på Holstebro Dyrehospital.

- Selv om vi måske synes, det er hyggeligt at gå en tur i sneen, så har hunden ikke noget ud af det, og der er ingen grund til at gå længere ture, når det er så koldt, siger Kirsten Rybner Petersen.

En tommelfingerregel er, at små hunde, som for eksempel en chihuahua, risikerer forfrysninger på blandt andet poter, hvis de er ude i længere tid ved 3-4 minusgrader.

- Indtil vi rammer nul, er der intet kriminelt. Men når det fryser 3-4 grader, skal man være forsigtig og bare lufte sin hund for at lade den tisse, hvorefter det er ind i varmen igen, siger Kirsten Rybner Petersen.

Hvis der til gengæld er tale om større hunde, som for eksempel en labrador, tåler de temperaturer ned til 7-8 minusgrader.

Kirsten Rybner Petersen understreger dog, at der er forskel på, om det er en stor hund som en granddanois med tynd pels eller en berner sennen med en stor og vamset pels. Samtidig afhænger det også af, om hunden er vant til at opholde sig meget ude.

Desuden spiller jordtemperaturen og chillfaktoren også ind – altså hvor koldt det føles, hvis det blæser meget.

Lad ikke hunden sidde i bilen

Ud over at man bør overveje, hvor længe ens hund er ude, opfordrer Kirsten Rybner Petersen til især to ting.

- De må ikke spise frossent græs, fordi det ødelægger deres maver og kan give opkast og diarre. Det er noget af det, vi ser rigtig meget, fortæller Kirsten Rybner Petersen.

Og nøjagtig som der bliver advaret mod at lade hunden sidde i bilen om sommeren, skal man være forsigtig med det, når frosten har sat ind.

- Man skal være opmærksom på, at bilen hurtigt bliver kold - på en halv time i frostvejr. Det svarer jo til at lade sine børn sidde i en kold bil, det gør vi heller ikke, siger Kirsten Rybner Petersen.

Hvis man har behov for at lade sin hund sidde i bilen opfordrer hun til, at man har et dækken med, som hunden kan have over sig.

Facebook
Twitter