Dropper 'sorte aktier': Skattekroner skal ikke støtte gas- og olievirksomheder

I løbet af de næste 12 måneder sælger Viborg Kommune aktier i CO2-tunge selskaber.

Et enigt byråd i Viborg har besluttet at det skal være slut med at investere i sorte aktier. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Gennem en årrække har Viborg Kommune investeret skattekroner i olie- og gasselskaber, som tjener penge på fossile brændstoffer. Men det er slut nu. Det har et enigt byråd besluttet.

- Der er ingen grund til, at vi skal investere i fossile brændstoffer som kul og olie. Det er fortidens energier. Derfor er det et godt signal at sende og sige, at fremtiden ikke ligger i fossile brændstoffer, men i grøn energi, siger Mads Panny (S), som stod bag forslaget.

Ændringen af investeringspolitikken i Viborg Kommune kommer efter, at DR P4 Midt & Vest tidligere på året kunne fortælle, at 20 af landets kommuner investerer penge i nogle af verdens mest CO2-tunge virksomheder.

- Vi var ikke klar over det, indtil I påpegede, at Viborg er en af de mest sorte kommuner i forhold til miljøet, når det gælder aktieinvestering. Så gik vi ind og kiggede på det og har valgt en ny strategi, fortæller Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek (V).

Beslutning kan koste afkast

Viborg Kommune har investeret cirka 23 millioner kroner i aktier. Men fremover skal det ske gennem et investeringsselskab, som ikke har energitunge selskaber i porteføljen.

- Jeg vil gerne understrege, at det ikke er kriminelt med den her type investeringer, men det er typisk en god forretning for kommunen, fordi det er nogle virksomheder, som giver gode afkast. Men vi vil gerne fremstå som en omstillingsparat og bæredygtig kommune, siger Ulrik Wilbek.

De sorte aktier bliver ikke solgt med det samme. Det forventes i stedet at ske løbende over de næste 12 måneder.

- Vi har taget beslutningen velvidende, at en omlægning kan koste penge - skatteborgernes penge. Derfor gør vi det over en periode, så der ikke skal penge op af lommerne på skatteborgere. Men også så vi kan se hinanden i øjnene i forhold til, at vi bidrager på grønne områder, siger Ulrik Wilbek.

Fremadrettet må kun fem procent af en virksomheds omsætning komme fra fossile brændstoffer, hvis kommunen skal investere i den.

- Vi har valgt at sige, at hvis de har det som en lille biforretning, så vil vi ikke lade os begrænse af det. Men firmaer, som i et stort omfang lever af fortidens energiformer med fossile brændstoffer, synes vi ikke hører hjemme i vores portefølje, siger byrådsmedlem Mads Panny.

Facebook
Twitter