Du risikerer at bryde våbenloven på jagt eller fisketur

Hundrede tusindvis af danskere bryder våbenloven i deres fritid uden at vide det, ifølge Danmarks Jægerforbund. En dom fra sidste sommer betyder, at foldeknive til to hænder pludselig kan være ulovlige.

Jæger Lars Jensen fra Vinderup har en foldekniv, som han åbner med to hænder. Men hvis fx en betjent kan åbne den med én hånd, så er den pludselig ulovlig, viser en dom fra sidste sommer.

Hundrede tusindvis af danskere bryder våbenloven uden at vide det, ifølge Danmarks Jægerforbund.

Du kan være en af dem, hvis du har en foldekniv eller et multiværktøj med en kniv i, der skal åbnes med to hænder. Det har Lars Jensen fra Vinderup, fordi han har behov for en kniv på jagt.

- Jeg tør have kniven med mig længere, for hvis jeg bliver stoppet med den, så risikerer jeg at få en dom for at overtræde våbenloven. Og i min branche betyder det, at man risikerer at miste sit arbejde, fortæller Lars Jensen.

Knivene blev ulovlige med et 'thi kendes for ret'

Lars Jensens kniv var lovlig indtil juni sidste år. Der afgjorde en dom, at hvis fx en betjent kan åbne kniven med en hånd - selvom den er tiltænkt to hænder - så er den pludselig ulovlig alligevel.

- Pludselig er jeg blevet i besiddelse af en ulovlig kniv, og jeg synes selvfølgelig det er problematisk, at det sker over night, siger Lars Jensen, som er medlem af hovedbestyrelsen i Danmarks Jægerforbund.

Han er også ansat i militæret. Derfor er hans kniv nu permanent låst inde i hans våbenskab.

Lystfiskere og spejdere risikerer at overtræde loven

Loven påvirker dog langt flere mennesker end de danske jægere. Både lystfiskere, som har en kniv med i fiskekassen, spejdere og folk som er i naturen i fritiden risikerer at blive ramt, fortæller jægerformand Claus Lind:   - Det har den konsekvens, at der er hundredtusindvis af danskere, der bryder loven, og det på trods af, at vi fra starten af har haft kontakt med Justitsministeriet om den her dom, siger han.

Jægerforbundet er ikke bekendt med, at privatpersoner er dømt efter dommen endnu.

Kun forretninger er blevet sigtet

Dommen sidste sommer faldt over forretningen Hanghøjknive. Butikken havde 18 knive, som producenten beskrev som tohåndsbetjente foldeknive. Dem kunne en politibetjent åbne med en hånd.

På næste mandag er der en ny sag mod Tommerup Jagt og Fiskeri. De er sigtet for stort set det samme. Men dommen gælder knivene og kan derfor ramme private på samme måde, ifølge jægerforbundet.

- Jeg håber selvfølgelig at det her bliver lavet om, siger Lars Jensen.

Han er bekymret for om unge mennesker, som bruger kniven til deres fritidsaktiviteter uvidende om risikoen, er uheldige og får en plet på straffeattesten, som hænger på dem, når de bliver voksne og skal søge arbejde.

DR Midt & Vest har forsøgt at få en kommentar fra justitsministeriet, men de er endnu ikke vendt tilbage med en udtalelse.