Dyrevenner anbefaler økologi på trods af stor dødelighed hos smågrise

Små økogrise lever livet farligt. Men det skyldes i høj grad avlsarbejdet i den konventionelle svineproduktion.

25 procent af smågrisene dør i en tidlig alder i konventionel produktion. I den økologiske produktion er tallet 33 procent. (Foto: Helge Røjle © DR)

Økologiske smågrise dør i større tal end smågrise hos konventionelle landmænd. Alligevel anbefaler Dyrenes Beskyttelse fortsat den økologiske svineproduktion.

En tredjedel af de økologiske smågrise dør i en tidlig alder. Blandt konventionelle smågrise er det kun en fjerdedel. Den højere dødelighed inden for økologien blev fornyligt dokumenteret i en rapport fra Aarhus Universitets forskningscenter i Foulum.

Dyrenes Beskyttelse står fast

Men trods flere døde smågrise, så holder Dyrenes Beskyttelse fast i anbefalingen af den økologiske svineproduktion. Det siger dyrlæge og chefkonsulent Birgitte Damm fra Dyrenes Beskyttelse:

- Vi ser på produktionen som en helhed, og der er den økologiske stadig bedst for dyrene. Men vi ser selvfølgelig alvorligt på dødeligheden blandt smågrisene, siger hun.

Søer klemmer deres egne unger ihjel

Faktisk er det i høj grad den intensive avl i den konventionelle svineproduktion, som giver økologerne problemer med smågrisene. Soen er fremavlet til at få så mange smågrise, at hun risikerer at klemme sine egne unger ihjel. Og det er der større risiko for i den økologiske produktion, hvor søerne kan bevæge sig mere frit. Det forklarer Bertel Hestbjerg fra Idom, som er økologisk svineproducent og næstformand i svineudvalget under Økologisk Landsforening:

- Der er kun 5000 økologiske søer i Danmark, så vi er nødt til at bruge avlsmateriale fra vores konventionelle kolleger. De har været rigtig gode til at fremavle søer, som får mange grise. Måske også for mange til vores systemer. Men vi arbejder på at finde svin, som får lidt færre unger, uden at det går ud over kødkvaliteten, siger Bertel Hestbjerg.

Avlen er gået amok

Nyt design af de økologiske svinehytter, ammesøer og kameraovervågning kan være med til at begrænse antallet af smågrise, som bliver klemt ihjel. Men også hos Dyrenes Beskyttelse håber man, at det vil lykkes at fremavle svin som er bedre tilpasset produktionen på friland:

- Avlen er jo gået amok. Vores synspunkt er, at soen ikke skal føde flere unger, end hun selv kan passe, siger dyrlæge Birgitte Damm.

Facebook
Twitter