Efter 12 år er Morten klar i egen klinik: Nordjylland høster praktiserende læger fra ny uddannelse

Ny medicinuddannelse i Aalborg skulle afhjælpe den store mangel på læger i Region Nordjylland. Nu bærer den frugt.

38-årige Morten Falshøj Pedersen har efter 12 års uddannelse i Nordjylland slået sig ned som familielæge i Thisted. Han bor i lokalområdet med sin familie. (Foto: Kim Nybom - DR Midt & Vest)

I årevis har man i Nordjylland kæmpet med et stort problem, når det kom til læger: Få ville være praktiserende læge i den del af landet.

Lægemanglen var netop årsagen til, at der blev oprettet en medicinuddannelse i Aalborg, og de første studerende startede i 2010.

Og nu - 12 år efter - har det endelig båret frugt. For den nye medicinuddannelse begynder nu at skaffe læger til det nordjyske.

Én af dem er Morten Falshøj Pedersen, der netop er blevet speciallæge i almen medicin og siden 1. september har haft sin egen lægepraksis i Thisted.

- Hvis jeg havde været nødt til at læse i Aarhus eller København og havde fået en base der, så kunne jeg da godt forestille mig, at det ikke var sikkert, at jeg var endt heroppe, siger han.

Morten Falshøj Pedersen kommer oprindeligt fra Mors, og det var oplagt for ham at søge studieplads i Aalborg, som var nærmeste storby.

- I og med at jeg har haft mulighed for at uddanne mig lokalt, betyder det, at vi har valgt blive boende i Nordjylland, mens jeg har været på medicinstudiet, fortæller han.

  • Susan Jensen sætter pris på, at hun som patient kender sin læge i det lille behandlerhus, som nu tæller tre læger: - Det gør, at de kender mig og har set mig før, og jeg har set dem. Der er noget tryghed i det, og så synes jeg, det er rart, at jeg ved lidt om, hvem jeg skal ind til, siger hun. (Foto: Kim Nybom - DR Midt & Vest)
  • Flemming Thomsen synes, at han bliver behandlet bedre som patient, fordi det er den samme læge, der tilser ham hver gang: - Han kender mig i forvejen og kender til, hvad jeg nu går og døjer med. Så det er ligesom, at man springer nogle led over, i stedet for at man skal sidde og forklare til en ny hver gang. (Foto: Kim Nybom - DR Midt & Vest)
1 / 2

Sidste år blev 15 lægestillinger, der før var besat af Region Nord eller en såkaldt udbudsklinik, overtaget af nye praktiserende læger, viser en opgørelse fra Praktiserende Lægers Organisation, PLO.

- Det er vi rigtig glade for. Vi kan lige så stille få fyldt nogle af de her nye, unge læger ind i de ledige klinikker, der er rundt omkring, fortæller Charlotte Lønskov Jensen, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation, PLO, i Nordjylland.

Samtidig er antallet af yngre praktiserende læger under 46 år vokset fra 82 i 2016 til 112 i dag.

- Vi har jo virkelig haft en aldrende gruppe af pensionsmodne læger, som gerne ville af med deres klinik, siger Charlotte Lønskov Jensen.

Det er til patienternes fordel, at de får det, man forbinder med en klassisk 'familielæge', fastslår formanden for regionens sundhedsudvalg, Lina Hundebøll (V).

- Sådan én som Morten får et kendskab til sine patienter og et engagement, som skaber en kontinuitet. Det er bevist, at det også er det bedste for patienter i almen praksis - altså, det giver den bedste kvalitet. Derfor skal vi have flere som Morten og skabe forhold for det, siger hun.

  • For 12 dage siden begyndte 38-årige Morten Falshøj Pedersen som nyuddannet læge i en praksis, hvor de er to praktiserende læger. - Jeg er heldig, jeg har fundet mig en dreven, erfaren kompagnon, som jeg kan læne mig op ad, siger han. (Foto: Kim Nybom - DR Midt & Vest)
  • Behandlerhuset Dokken i Thisted huser blandt andet lægepraksissen 'Lægerne Bølgen', hvor Morten Falshøj Pedersen nu er én af ejerne. (Foto: Kim Nybom - DR Midt & Vest)
1 / 2

Nyt problem: Nye læger kan mangle ydernumre

Flere nye læger ér på vej, spår Morten Falshøj Pedersen. Han er selv med i en gruppe yngre læger Nordjylland, som enten lige er blevet færdiguddannet eller er på vej til at blive færdige.

- Vi tæller plus 10 for øjeblikket, som kommer drypvis de næste måneder og år, og jeg er selvfølgelig først og fremmest glad over, at vi er så mange, der bliver praktiserende læger her, siger han.

Men nogle af dem er faktisk bekymrede for, om der reelt kommer til at være ledige 'ydernumre', som er forudsætningen for at kunne drive sin lægepraksis.

- Vi har været lidt ramt her på Thy-Mors-egnen af, at vi har de her stråmandsklinikker, hvor kapitalfonde opkøber ydernumrene via en stråmand og så driver dem på en udliciteret form. Og det er nogle lange kontrakter, som gør, at mange af de unge kolleger, jeg har, nok får svært ved at finde en plads og drive en praksis på samme måde, som jeg er heldig at kunne gøre, siger Morten Falshøj Pedersen.

Data i nedenstående grafik er pr. januar 2022

I Region Nordjylland er de opmærksomme på problemet, forklarer sundhedsudvalgsformand Lina Hundebøll, der ved siden af sit politiske arbejde selv er ved at uddanne sig til speciallæge i Thisted.

- På sigt vil det være forfærdeligt, hvis der kommer en yngre læge, som gerne vil slå sig ned, men som ikke kan få et ydernummer. Det vil simpelthen være uholdbart.

Ydernumrene tildeles af et bedømmelsesudvalg med repræsentanter fra regionen og de praktiserende lægers organisation.

- Det er jo en omvendt situation, vi ikke har været vant til i mange, mange år. Men så skal vi jo gribe den, så der kan stå et ydernummer klar, når der står en læge, der gerne vil ind – især i yderkanten af regionen, fastslår hun.

Der er fortsat brug for flere som yngre læger som Morten Falshøj Pedersen. Der mangler stadig 37 praktiserende læger i Region Nordjylland.