Efter 19 døde: Nu vil Holstebro undersøge corona-udbrud på plejehjem

Holstebro Kommune sætter gang i undersøgelse for at finde ud af, hvorfor nogle plejehjem blev så hårdt ramt af corona.

Plejecentret Bakkebo i Vinderup er det sted, der har været hårdest ramt. Foto: Morten Stricker (Foto: Morten Stricker © Foto: Morten Stricker)

Hvorfor endte coronavirus med at ramme plejehjem og hjemmeplejen i Holstebro Kommune så hårdt, at 45 borgere indtil nu er blevet smittet, og 19 er døde?

Det spørgsmål vil politikerne i Holstebro byråd nu have svar på.

DR fortalte tidligere i dag om, hvordan virusset, der havde sit udspring i Kina, endte med at koste ældre og sårbare mennesker i Vestjylland livet. Både Ældresagen og Alzheimerforeningen opfordrede Holstebro Kommune til at undersøge, hvad årsagen til udbruddet var.

Og Jens Kristian Hedegaard (V), der er formand for Social- og Sundhedsudvalget i kommunen, er med på at undersøge, hvad der skete.

- Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at lave en evaluering af det forløb, der har været. Det er vigtigt, at vi både for kommunens og alle andres skyld får lavet en evaluering, der dokumenterer, hvad der er foregået, og om der er noget, man skal gøre anderledes en anden gang, siger Jens Kristian Hedegaard.

Tidligere har meldingen fra kommunen ellers været, at alle de

retningslinjer
, som kommunen har fået fra
Sundhedsstyrelsen
, er blevet fulgt.

Men nu siger Jens Kristian Hedegaard, at det kan have været et problem, at det i starten af

epidemien
ikke var muligt at få testet alle beboere og alle ansatte, når der blev konstateret smitte.

- En af de ting, der har været svært i den her sammenhæng, var, at vi i starten af forløbet ikke kunne få testet alle dem, vi gerne ville have testet, siger Jens Kristian Hedegaard.

Jens Kristian Hedegaard er formand for Social- og Sundhedsudvalget i Holstebro Kommune.

Ud over de 45 smittede borgere på plejehjem og i hjemmeplejen har 105 ansatte været sendt hjem på grund af corona.

Virus kom tidligt

Ifølge Jens Kristian Hedegaard ser det ud til, at smitten tidligt ramte plejecentret Bakkebo, der ligger i Vinderup lidt uden for Holstebro.

- Alt tyder på, at den smitte, vi har fået ind på Bakkebo, og som er det sted, der har været absolut hårdest ramt, har været inde på stedet, inden vi fik vores coronarestriktioner sat i værk, siger han.

Ud over Bakkebo har plejehjemmene Beringshaven og Mellemtoft været ramt. Og kommunen har allerede nu en fornemmelse af, hvad der kan være sket.

- Vi mener selv, at vi ved ret meget om det allerede på nuværende tidspunkt. Jeg kan ikke være konkret om, hvordan det er kommet ind på de enkelte steder uden at komme ind på nogle ting, der er personhenførbare. Men efter alt at dømme er smitten inde på Bakkebo, inden vi lukker ned. Og de andre steder har vi også nogle konkrete formodninger om, hvordan smitten er kommet ind, siger Jens Kristian Hedegaard.

Udvalgsformanden er åben overfor, at der er flere ting, der kan gøres bedre.

- Der har været skiftende

retningslinjer
, som vi har forsøgt at indrette os efter med vores lokale forhold. og der vil vi også
evaluere
, hvordan det har været, og om vi kunne have gjort det mere hensigtsmæssigt? Det er også et organisatorisk spørgsmål. Kan vi lære noget organisatorisk? Og er der ting i vores beredskabsplaner, der skal være anderledes?, spørger Jens Kristian Hedegaard.

De ansatte på plejehjemmene er organiseret i

FOA
. Og den lokale formand for social- og sundhedssektoren, Tanja Nielsen, er glad for, at der nu kommer en undersøgelse.

- Det skylder vi både de borgere, der har været ramt. De

pårørende
, der har mistet en. Og vores medlemmer, der har gået i det her de seneste to en halv måned, siger hun.

Facebook
Twitter