Efter Bodil og Allans hærgen: Nu er 3,2 millioner nye træer plantet

Det har taget fire år at tilplante de store skovarealer, der blev ødelagt i 2013.

Naturstyrelsen har plantet bøge-, ege- og løvtræer i stedet for grantræer i de skovområder, der blev ødelagt af storme i 2013. (Foto: Rasmus Krieger Jensen)

Fire år efter de to storme, Bodil og Allan, ødelagde store skovarealer, er arbejdet med at genplante skove endelig færdigt.

Naturstyrelsen har plantet 1,7 millioner nye træer i Vestjylland og 1,5 millioner træer i Sønderjylland.

De fleste træer, der væltede i 2013, var nåletræer, men nu er der primært plantet løvtræer, der har et mere dybdegående rodsystem end nåletræer.

- Når vi skifter fra nåletræer til løvtræer, så får vi en mere stabil skov. Hvis vi planter nåletræer igen, så vil vi om 50-60 år stå i samme situation, hvor nåletræerne er væltet igen, siger Niels Pedersen, skovfoged hos Naturstyrelsen Vestjylland.

I Vestjylland og Sønderjylland væltede i alt 420.000 kubikmeter træ pga. storme i 2013, og langt de fleste var nåletræer. De nye træer er plantet på 1.030 hektar jord.

I Vestjylland er næsten alle træer blevet plantet med håndkræft i stedet for med en plantemaskine.

- I forårsperioden er en entreprenør kommet med en spade, har gravet et hul og sat planterne ned i jorden på gammeldags og traditionel vis, siger Niels Pedersen.

Træerne og arbejdskraften er primært finansieret ved at sælge de væltede træer til savværker.

Facebook
Twitter