Efter farvel til mælkekvoter: Udlandet vil have dansk ost

Siden EU i 2015 afskaffede mælkekvoterne, er eksporten af dansk ost steget markant.

Mellemøsten og Asien har fået mere smag for dansk ost de senere år, hvilket bl.a. giver øget produktion hos Mammen Mejerierne. (Foto: Sophie Baltzer - DR)

Når en ostespiser i Asien sætter tænderne i en blåskimmelost eller en ostespiser i Mellemøsten drysser hvid ost på sin mad, kommer osten ofte fra et dansk mejeri.

Over de seneste fire år er eksporten af dansk ost steget med 36 procent fra cirka 273 millioner kilo til knap 370 millioner kilo i 2016. Det viser mejeristatistikken for 2016 lavet af Landbrug & Fødevarer.

Den øgede osteeksport skaber travlhed hos blandt andet Mammen Mejerierne med hovedsæde i Mammen ved Bjerringbro. Her producerer man især hvide oste, der tidligere blev kaldt fetaost.

- Udlandet er vilde med hvid ost. Vi sælger primært til Mellemøsten, men kommer ud til 55 lande med vores hvide oste, siger administrerende direktør Lars Staunsbæk.

80 procent af mejeriets produktion af Danablu går også til eksport.

Lars Staunsbæk forklarer, at osteeksporten er steget siden EU i april 2015 ophævede mælkekvoterne. De danske mælkebønder kan nu frit producere al den mælk, de kan afsætte.

- Det giver automatisk en større produktion af ost, som skal sælges ud af landet. For vi kan lave oste til mange flere mennesker, end der bor i Danmark, siger mejeridirektøren.

I Mammen har den øgede eksport givet flere ansatte, og produktionen foregår i en ret ny hal.

Foruden Mellemøsten er det lande som Sydkorea, Kina og Mexico, der har fået mere smag for dansk ost. EU er dog stadig den største aftager med vores naboer mod syd på en suveræn 1. plads. Tyskland importerede sidste år 101,3 millioner kilo dansk ost.

Alt i alt hentede de danske eksportoste 9.8 milliarder kroner hjem til Danmark i 2016, oplyser Landbrug & Fødevarer.