Efter fund af PFAS i økoæg: Forbrugere frygter farlige stoffer i tøj og sko

Producenter får flere henvendelser om, hvilken kemi der gemmer sig i tøjet, og arbejder for at finde alternative stoffer.

Det er især vand- og kondenstætte membraner i fodtøj og overtøj, der indeholder PFAS-stoffer. (Foto: © Maria Sbytova, Maria Sbytova)

Telefonerne kimer, og spørgsmål om de sundhedsskadelige stoffer PFAS bølger ind over sko- og tøjbranchen.

PFAS har gode egenskaber til at holde tøj og sko varme og tørre - men stofferne er også mistænkt for at skade vores helbred.

Særligt efter at de skadelige stoffer blev fundet i økoæg har kunderne kontaktet blandt andre engrosfirmaet Brands4Kids i Ikast, som sælger tøj og sko til børn.

- Æggene var ligesom dråben, der fik PFAS-bægeret til at løbe over, siger category manager Per Henrik Brogaard.

Hos salgsvirksomheden Billig-Arbejdstøj i Spjald har de det seneste år fået to-fire henvendelser om PFAS om ugen. Og flere har ringet siden 'det med æggene'.

Men det er vanskeligt at give kunderne et klart svar. For nærmest ingen af virksomhedens producenter mærker tøjet med, hvor meget PFAS det indeholder.

- Det allernemmeste ville være, hvis man kunne svare ’ja’ eller ’nej’. Så kunne kunden ud fra det træffe sit valg, siger Patricia Sommer, der er kundeservice-medarbejder.

Du kan beholde din gamle jakke

Hos Forbrugerrådet Tænk genkender de problemet med at navigere uden om PFAS i beklædning.

- Det er vigtigt, og det er svært, fastslår projektleder hos Forbrugerrådet Tænk, Christel Kirkeby.

Nogle producenter har forskellige mærkninger som 'pfc-fri', 'uden flourstoffer' eller 'fluorcarbonfri'. Men nogle gange gælder mærkningen kun for imprægneringen, og ikke for den vand- og kondenstætte membran, der også er i jakken. Så her skal man se godt efter.

Hun understreger dog, at det ikke er de enkelte produkter, man skal være bekymret for.

- Det er et samfundsproblem. Men det er en god ide at være opmærksom, siger hun.

For eksempel er det ikke farligt at tage sin gamle jakke med goretex-membran på.

- Der sidder stofferne fast i membranen. Man bliver ikke udsat for det, mens man går med det. Det er produktionen og bortskaffelsen, der er problemet, siger Christel Kirkeby.

Hvis man har en gammel imprægneringsspray stående, som indeholder PFAS, kan det dog være en god ide at skifte den til en ny uden.

Vanskeligt at finde erstatning

I tøjbranchen arbejder de på at finde gode alternativer til PFAS, men det er vanskeligt i forhold til outdoor-tekstiler. For fødderne skal helst være varme og tørre i vandrestøvlerne, og regnjakken skal nødigt blive klam på indersiden.

- Det kan også være ved militærtøj og brandtøj. Der er det ret problematisk at få det skiftet ud, fordi vi der skal ydes en vis beskyttelse til de mennesker, som har det her tøj på, forklarer miljø- og bæredygtighedschef i brancheforeningen Dansk Mode og Tekstil, Jette Lindgaard.

Lovgivning mod PFAS er på vej. Tidligere på ugen fremlagde Danmark sammen med fire andre lande et forslag til forbyde 10.000 PFAS-stoffer. Men det varer år, før det er en realitet.

EU-Kommissionen skal efter planen tage stilling til forslaget i 2025, og virksomhederne får en periode på mellem 1,5 og 12 år til at finde alternativer til PFAS-stofferne.

- Man kunne da godt ønske, at det gik lidt hurtigere, siger Per Henrik Brogaard fra Brands4Kids.

Derfor har virksomheden taget sagen i egen hånd, så de PFAS-stoffer, der er på listen i EU-forslaget, ikke længere er i deres produkter.

Hos Billig-arbejdstøj har de sat gang i et større indsamlingsarbejde blandt deres leverandører af tøj, så virksomheden i fremtiden bedre kan give kunderne klare svar på, hvilke PFAS-stoffer der er i de enkelte tøjstykker. Men det har lidt lange udsigter.

- Det er jo en ongoing proces, og det er et kæmpe kæmpestort dataindsamlingsarbejde, der skal til, siger Patricia Sommer.