Efter kinesisk interesse: Virksomheder håber på østerseventyr

Danske virksomheder bliver kimet ned af kinesere, som vil have stillehavsøsters fra Limfjorden.

Kineserne er vilde efter at få fat i de invasive stillehavsøsters. Alene i går fik skaldyrsvirksomheden Vildsund Blue ti Kina-relaterede henvendelser. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

De danske skaldyrsproducenter bliver lige nu bestormet med henvendelser fra Kina.

Det sker efter, at den danske ambassade i Kina i sidste uge postede en historie om problemer med den invasive stillehavsøsters, der er ved at tvinge de danske østers ud af Limfjorden.

Historien gik viralt - millioner af kinesere har ædt historien, og nu vil de have den ægte vare.

Søren T. Mattesen fra Vildsund Blue, som er Danmarks største eksportør af skaldyr, kalder det en "positiv shitstorm":

- Historien er kommet ud lidt for tidligt, fordi der ikke er organiseret et stort kommercielt fiskeri på stillehavsøsters i Limfjorden, mener han.

Alene i går fik Vildsund Blue ti Kina-relaterede henvendelser. Men der skal mere end et lille snuptag til at få gang i østerseventyret til Kina.

- Det er ikke bare lige at tage ud og fiske. Det er også et spørgsmål om, at mange ligger på lavt vand, hvor man ikke må fiske, så det er et lidt større projekt, forklarer Søren T. Mattesen.

Venø Seafood har også fået mange Kina-relaterede henvendelser.

Her er indehaveren Kristian Borbjerggaard mere optismisk, fordi han allerede i dag leverer stillehavsøsters til det danske marked. Derfor er han nu gået i gang med at lede efter en samarbejdspartner:

- Hvis vi kan finde den rigtige eksportør, er jeg helt sikker på, vi kan prikke hul på det kinesiske marked, siger Kristian Borbjerggaard.

Formanden for foreningen Muslingeerhvervet, Viggo Kjølhede, tror ikke på det store østerseventyr og kalder virakken for "en storm i et glas vand".

Viggo Kjølhede mener, stillehavsøsters vokser sig alt for store og har en tendens til at klumpe sig sammen.