Efter straffene er blevet skærpet: Sharvin fra omstridt udrejsecenter er en fri mand

Flere sager om opholds- og meldepligt skal for retten, efter straffen er skærpet: Første mand går fri.

33-årige Sharvin Shojaie (th) og hans advokat Jakob Fastrup glæder sig over, at Sharvin Shojaie nu slipper for at skulle bo på Kærshovedgård. (Foto: © Jesper Ibfelt, DR P4 Midt & Vest)

33-årige Sharvin Shojaie er beboer på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Bording. Men der skal han ikke bo længere.

I dag stod han ved byretten i Herning ifølge anklagen til at få syv dages fængsel, fordi han ikke har overholdt sin såkaldte 'opholds- og meldepligt' på Kærshovedgård og Sandholmlejren. Men paradoksalt nok er han ikke alene frifundet for den anklage - domstolen valgte også helt at ophæve hans opholdspligt.

Opholds- og meldepligtsreglerne går ud på, at personer på tålt ophold skal bo på et udrejsecenter og melde sig dagligt hos politiet.

Sharvin Shojaie var tiltalt for at have overtrådt sin opholds- og meldepligt henholdsvis 21 og 39 gange. Retten fandt, at han havde rigtigt nok overtrådt sin opholds- og meldepligt, men en enig domsmandsret vurderede også, at hans opholds- og meldepligt nu har varet i for lang tid. Retten valgte derfor helt at ophæve pligterne, og derfor skal han heller ikke straffes.

- Jeg er glad for, at retten kan se, at det har stået på i så lang tid, at man ikke bare kan blive ved med at holde folk i den tilstand, siger han.

Dommerne begrundede frifindelsen med, at Sharvin Shojaie har været på opholds- og meldepligt i mere end fire år, og at det ude af proportioner med hans samlede situation.

Retten vurderede, at der ikke er risiko for, at han vil skjule sig for politiet, og at der ikke er udsigt til, at han kan sendes til Iran, hvor den statsløse Sharvin Shojaie stammer fra.

Sagen med Sharvin Shojaie er den første af en lang række sager, der bliver behandlet, efter nye skærpede strafbestemmelser trådte i kraft 1. marts sidste år.

Folketinget har udarbejdet et omdiskuteret skema, hvor det er fastsat, hvor høj straffen skal være for et bestemt antal overtrædelser. I Sharvin Shojaies tilfælde var der altså lagt op til, at hans retssag skulle være en ren ekspeditionssag, som skulle give syv dages fængsel.

Men efter dagens dom er der udsigt til, at en eventuel ophævelse af den tiltaltes opholds- og meldepligt også vil komme til at fylde i en del af de kommende sager.

Det vurderer både Sharvin Shojaies forsvarer, Jakob Fastrup, og senioranklager ved Midt- og Vestjyllands Politi, Jens Severinsen. Sagerne ruller henover de næste tre måneder ved byretten i Herning.

33-årige Sharvin Shojaie har boet i Danmark siden 1996, hvor han var 11 år gammel. Han blev familiesammenført med sin far, han er statsløs, og i dag har han tre børn i alderen 7-12 år her i landet. Han kom på tålt ophold efter en dom på fire års fængsel for blandt andet røveri.

- Jeg lavede noget rod, da jeg var ung, og jeg har afsonet min dom. Jeg har været ude de sidste fem år, og jeg er ude i samfundet, siger han.

Sharvin Shojaie skal til at finde ud af, hvor i Danmark han nu skal bo, nu hvor staten ikke længere kræver, at han bor på Kærshovedgård.

- Jeg har været her i landet i 21 år. Jeg har mange tilknytninger hertil, og jeg har ikke andre steder at tage hen, siger han.