Efter tre års kamp: Gerts amputerede tæer efter hundebid er en arbejdsskade

Vestre Landsret har slået fast at Gert Kjærskov var på arbejde, da han nær mistede livet efter hundebid.

Gert Kjærskovs svævede mellem liv og død, efter han blev bidt i hånden af en svensk terrier. (Foto: Niels Aage Skovbo/Fagbladet 3F)

Ti amputerede tæer, ti dage i koma og tre et halvt år skulle der til, før Gert Kjærskov fik medhold i, at han var på arbejde, da han blev bidt af en hund i sin pause på arbejdet.

Stridens kerne har været, hvorvidt Gert Kjærskovs skade skal betragtes som en fritids- eller arbejdsskade.

- Nu har vi fået en præcisering af, at man også godt må foretage sociale handlinger, når man holder sin pause som eksportchauffør, siger fortæller jurist Helle Rosenkrans fra 3F i Viborg om den principielle domsafgørelse.

Da episoden sket for lidt mere end tre år siden, var Gert Kjærskov på vej ind for at vaske sine hænder, efter han havde tanket sin lastbil. Og pludselig blev hans liv vendt på hovedet.

På vej mod toilettet falder han i snak med en kvinde, der havde en svensk terrier ved sin side.

- Jeg var i gang med at række hånden ned for at klø den bag øret, men jeg nåede ikke så langt før hunden hoppede op og bed fra sig, forklarede han om episoden for tre år siden.

Han kunne knap ane, han var blevet bidt. Men biddet skulle vise sig at være langt værre end først antaget.

Blodforgiftning og nyresvigt sendte Gert Kjærskov i koma i ti dage, hvor han fik blodpropper i tæer og fingre. Blodforgiftningen var så alvorlig, at man delvist måtte amputere alle ti tæer.

- Der var på et tidspunkt snak om at amputere begge hænder og fødder.

Gert Kjærskov har fået amputeret dele af alle ti tæer efter en blodforgiftning på grund af et hundebid. (Foto: Niels Åge Skovbo © Fagbladet 3F)

Så galt gik det heldigvis ikke, men i dag står han tilbage med en kraftig nedsat arbejdsevne, og indtil for nylig var han i fleksjob 15 timer om ugen som chauffør.

- Jeg er lettet over, at jeg har fået medhold i, at der er tale om en arbejdsskade. Men jeg forstår ikke, at sagen skulle køres så langt ud, siger 53-årige Gert Kjærskov til Fagbladet 3F.

En principiel sag

Arbejdsskadestyrelsen afviste i første omgang Gert Kjærskovs sag om erstatning, fordi de mente, at hans skade var sket i hans fritid. Den samme vurdering havde byretten, da sagen blev prøvet der.

Men den vurdering er Vestre Landsret ikke enig i. I landsrettens dom lægges der vægt på, at almindelig social kontakt i forbindelse med en køre- og hviletidspause har en så naturlig forbindelse til arbejdets udførelse, at det er omfattet af arbejdsskadesikringsloven.

Derfor er det en principiel domsafgørelse, som 3F er meget glade for, oplyser de i fagbladet.

Dommen betyder, at Gert Kjærskovs arbejdsskadesag skal begynde forfra i forhold til at vurdere hans méngrad samt en erstatning for tabt arbejdsfortjeneste og tab af hans erhvervsevne. Hvor stor erstatningen bliver, må han altså fortsat vente med svar på.

- Så kan jeg vente i yderligere et par år på, at den del af sagen bliver afgjort, siger Gert Kjærskov til Fagbladet 3F.

Vestre Landsrets dom betyder også, at Ankestyrelsen skal betale 128.000 kroner i sagsomkostninger til 3F.