Eksperter: Småbørn har ligeså meget brug for ferie som voksne

Børn risikerer at føle sig fravalgt, hvis de systematisk ikke holder ferie med far og mor.

For børn er hverdagen i daginstitutionen ligeså krævende, som jobbet er for forældrene. Derfor er det vigtigt, at de små på lige fod med mor og far får et længere afbræk fra "arbejdet".

Ferie. Endelig.

Når den længe ventede sommerferie kommer, kan det som forældre være fristende at lade børnene blive i institutionen, så man selv kan holde børnefri ferie og nyde hinanden eller få klaret de praktiske ting i hjemmet uden forstyrrelse fra børn.

Derfor lader nogle forældre børnene blive i daginstitutionen.

Det viser en rundspørge, som DR har foretaget. Her svarer 705 ud af 1.377 daginstitutioner, at de har børn, som ikke holder sommerferie fra daginstitutionen.

- Hvis det er systematisk, at: "Nu skal vi på ferie, men du skal ikke med." Så bliver man fravalgt som barn, og det tænker jeg, vil præge barnet i dets opvækst, siger Grethe Kragh-Müller, der er lektor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse og specialist i børnepsykologi.

DR's rundspørge viser dog samtidig, at daginstitutionerne oftest kun oplever, at det er et fåtal af børnene – nemlig mellem en til fem procent – der slet ikke holder fri i sommerferien.

Det at langt de fleste familier holder ferie med deres børn, hæfter Grethe Kragh-Müller sig ved.

For der er brug for tid sammen som familie, hvor man bare ér. Med tid til at kede sig og være sammen uden den normale kalender, der er skemalagt ned til mindste detalje for at få hverdagen til at hænge sammen, forklarer hun.

Både store og små har brug for at trække stikket i en længere periode.

- Det er en periode, som er noget særligt, og hvor man kan slappe af, og hvor man ikke er i hele dagliglivets hast. Så lige som det er vigtigt at holde ferie for os voksne, er det også vigtigt for børnene, siger Grethe Kragh-Müller.

Den holdning deler Heidi Agerkvist, der er familie- og parterapeut.

- Børn er jo mennesker ligesom voksne, så selvfølgelig har de også brug for en pause i et længere stræk, hvor det er muligt at komme ud af de dagligdags rutiner, siger Heidi Agerkvist.

Institutioner blander sig

Når så mange daginstitutioner oplever at have børn, der ikke kommer på sommerferie fra institutionen, går det imod regeringens anbefaling fra sidste år om, at børn skal have ferie.

Og ude i daginstitutionerne gør man da også en aktiv indsats for, at børnene skal holde sommerferie.

DR's rundspørge viser, at mere end ni ud af ti af institutioner opfordrer forældrene til at tage børnene ud af daginstitutionen i sommerferien.

Men det er en balancegang, og man skal træde varsomt, fordi der ikke er tradition for, at institutionerne blander sig i samværet i familien.

- Det er et af de rigtig svære områder at have med at gøre i forholdet mellem daginstitutioner og forældre, fordi det, der sker inden for familiens fire vægge, er noget, som traditionelt i vores samfund hører til privatsfæren, siger Grethe Kragh-Müller.

Det kan nemlig let komme til at virke moraliserende.

- De samtaler kan være svære for ikke at komme til at virke alt for belærende eller bedrevidende, selv om det ikke er det, man vil som pædagog, siger Heidi Agerkvist, som heller ikke mener, det er pædagogerne ansvar.

I stedet peger hun på det fortravlede samfund, der stiller nærmest urimelige krav til forældre i dag. For med arbejde, lukkedage og bedsteforældrene, som ikke nødvendigvis kan træde til, kan det være svært at få enderne til at nå sammen.

- Man skal nå rigtig meget som forældre i dag, og vi strammer hele tiden skruerne som samfund. Der tænker jeg, det her er et af steder, man kan se det, og det kan i værste tilfælde gå ud over nogle børn, siger Heidi Agerkvist.

Men netop på grund af den travle hverdag er ferien ekstra vigtig.

- Den måde, vi lever på, betyder, at når det er weekend og vi har ferie, så er det der, vi skal finde ud af, hvordan vi er sammen som familier. Og der er ferierne et fantastisk sted, hvor vi kan falde ned oven på stressen og nå at finde gode måder at være sammen på, siger Grethe Kragh-Müller.

Godt for parforholdet

Heidi Agerkvist oplever, at når parforholdet skranter, så skranter hele familien. Det kan nemlig være noget af et maraton for småbørnsfamilier at være sammen 24 timer i døgnet i en hel sommerferie.

Derfor kan det ifølge familieterapeuten nogle gange være det bedste at tage en enkelt dag eller to alene som par.

- Jeg anbefaler forældre som par at tage sig det rum, der er brug for, for at parforholdet får sig et skud næring. På den måde er der mere benzin på kontoen til at være gode forældre, siger Heidi Agerkvist.

Hun vil ikke pege fingre ad forældrene, hvis de vælger at holde ferie uden børn. Forældrebashing er der i forvejen for meget af.

- Der er masser af fortællinger om, at forældre nu om dage er egoistiske, selvoptagede og navlepillende, og de gør det ikke godt nok for deres børn. Og hvis de gør noget, så gør de for meget, og så curler de, siger Heidi Agerkvist.

Hun understreger dog, at forældrene ikke blot skal holde ferie helt for sig selv hele ferien.

Både Grethe Kragh-Müller og Heidi Agerkvist anbefaler at udnytte ferien til at komme tættere på hinanden.

- De går glip af en dejlig tid med børnene, for det, at man har tid, gør, at de relationer, man har med hinanden, bliver udviklet, og man får en form for nærhed, man ellers ikke ville have. Det er noget af det, som børn husker senere i livet, siger Grethe Kragh-Müller.

Facebook
Twitter