En af landets største sten bliver gravet fri i Thy: Skal trække turister til området

Den 170 tons tunge sten kom hertil fra Larvik under den sidste istid.

Geologerne anslog fredag morgen, at det ville tage en dags tid at grave stenen fri. (Foto: Natacha Tjørnholm)

Store gravemaskiner har siden fredag morgen kæmpet for at grave en af landets største sten fri.

Hundborgstenen, som den hedder, har været gemt væk under den jyske muld i over 80 år. Men nu er det tid til, at den skal frem i lyset.

Målet er nemlig, at den kan blive til en turistattraktion, der kan trække folk til området nær Thisted.

- Vi mangler noget, der kan trække folk til. Hundborgstenen kan blive et fyrtårn for at fortælle områdets gode historie, fortæller geolog Søren Torp, der er med til udgravningen af stenen.

Usikker på størrelsen

Man anslår, at stenen er landets sjette største og vejer 170 tons, men eftersom den ikke er blevet målt, siden den sidst blev gravet fri i 1938, er geologerne spændte på at se, hvor stor den egentlig er.

Kort tid efter dækkede man den nemlig til igen, da man ikke mente, der var grund til at frede stenen, hvorfor ingen siden har set den.

Den har faktisk været gemt så godt væk, at kommunen ikke var klar over, hvor den var, da de for nogle år siden gik i gang med at forny området.

- Der er nogle af borgerne, der spørger, om vi godt ved, der ligger en stor sten ude på marken. Vi tænker ja, ja, hvor stor kan sådan en egentlig være, fortæller Rene Melgaard Nielsen, der er projektleder i Thisted Kommune.

Da de lokale fandt gamle avisartikler frem om stenen, viste billeder, at den faktisk var kæmpestor. Derfor vil kommunen nu gerne have gravet den fri.

- At få den fri kan give noget stolthed til lokalområdet og en følelse af lokal forankring over de projekter, man er med til at skabe, fortæller Rene Melgaard Nielsen.

  • Sådan ser larvikitstenen ud, når den er blevet poleret. (Foto: Rasmus Hagelskjær)
  • De store maskiner var i gang, da stenen skulle graves fri fredag. (Foto: Rasmus Hagelskjær)
  • Der blev også brugt håndkraft, da stenen skulle graves fri. (Foto: Rasmus Hagelskjær)
1 / 3

Forventer norsk interesse

I dag er det Knud Pedersen, der ejer marken, hvor man graver Hundborgstenen fri.

Han er helt med på projektet, selvom det går ud over den hvede, han dyrker på marken.

- Der er en stor interesse for det, og især geologer går meget op i det. Men jeg går knap så meget op i det, som de gør, siger Knud Pedersen.

Med et glimt i øjet har han joket lidt med, at han kunne åbne en isbutik for de kommende turister, hvilket ville gøre op med den tabte fortjeneste på hvede.

Men eftersom stenen er af larvikit, som bliver brugt flittigt til både facadesten og gravsten, foreslår geolog Søren Torp, at Knud Pedersen kan åbne en stenbutik i stedet for.

Søren Torp forventer nemlig, at der er mange som vil tage en tur til Thisted for at se Hundborgstenen, når den bliver gravet fri.

Han påpeger, at norske medier tidligere har bragt en historie om stenen, som kom hertil fra Larvik under den sidste istid.

- Jeg er sikker på, der kommer stor interesse for det, også fra norsk side. Norske turister vil vi jo gerne have herned, fortæller Søren Torp.