En minibus skal løse manglen på læger i psykiatrien

Region Midtjylland fragter læger fra Aarhus til sygehuset i Viborg.

I foreløbig et år kører Region Midtjyllands psykiatribussen med læger og andre ansatte fra Aarhus til Viborg. (© DR)

Hver morgen klokken 7.30 afgår en minibus fra Storcenter Nord i Aarhus med retning mod Viborg.

Bussen er lastet med læger. Overlæger, uddannelseslæger, lægevikarer, alle med bopæl i Aarhus-området, hvor de er uddannet. Og hvor de vil blive boende.

Arbejder mens de kører

Det er svært at flytte mennesker, der har slået rødder med familien.

Så for at løse den akutte mangel på læger i psykiatrien har Region Midtjylland som et forsøg indsat en minibus udstyret med lædersæder og wifi, hvor lægerne kan arbejde, mens de kører mod sygehuset i Viborg.

- Min transporttid bliver udnyttet på en anden måde, end hvis jeg selv skulle køre til Viborg, siger Marianne Kau Schnack, der er overlæge i Regionspsykiatrien Midt i Viborg.

- Nu kan jeg deltage i møder, forberede mig på at møde patienter, besvare mails og sende recepter, mens jeg sidder i bussen, fortæller hun.

Penge er godt givet ud

Der mangler personale i psykiatrien over hele landet, men problemet er størst uden for de store byer. Det koster mange penge at hyre læger via vikarbureauer, så håbet er, at minibussen kan lokke flere læger til at vælge Viborg.

- Bussen koster trekvart million kroner i et år. De penge er godt givet ud, hvis flere yngre læger søger uddannelsesstillinger i Viborg, siger Claus Graversen, der er sygeplejefaglig direktør i psykiatrien i Region Midtjylland.

- Og hvis vi får ansat en speciallæge, som vi allerhelst vil, så er pengene især godt givet ud, siger han.

Helt perfekt

Foreløbig er det lykkes at lokke Jonas Oddershede til. Han er lægevikar med fast bopæl og omgangskreds i Aarhus, og har ingen planer om at flytte til Viborg.

Minibussen gør det langt mere spiseligt for ham at rejse de 60 kilometer mod nordvest og hjem igen hver dag.

Lægevikar Jonas Oddershede vil ikke flytte fra Aarhus. Han er sikker på, at minibussen vil kunne lokke flere læger til at arbejde i Viborg. (© DR)

- Jeg har ingen bil, så jeg skal med toget klokken 6.20 for at komme på arbejde klokken 8. Nu kan jeg i stedet møde ved bussen klokken 7.30 og sidde ved computeren og forberede mig. Det er helt perfekt, siger Jonas Oddershede.

Han har flere studiekammerater, der ikke kan flyttes fra Aarhus, så han synes, at regionens minibus er et godt initiativ.

- Jeg er sikker på, at det kan være med til at hverve mange yngre læger, og så må vi se, om det også gælder for overlæger, siger han.

Otte rullende arbejdspladser

Minibussen, som er inspireret af en lignende ordning i Region Sjælland, kører i første omgang mellem Viborg og Aarhus i et år.

Der er otte arbejdspladser i bussen, og passagertallet svinger fra dag til dag.

Ifølge Region Midtjylland har foreløbig fem læger tilkendegivet, at muligheden for at tage en direkte bus på arbejde har været udslagsgivende for deres beslutning om at søge job i Viborg.